Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.02.2020.

Министар Вулин: Домаће наоружање на хеликоптеру Х-145 је велико признање за наше инжењере



У Центру за испитивање наоружања и војне опреме "Никинци" настављено је испитивање нашег ваздухопловног наоружања које су развили Војно-технички институт и Југоимпорт СДПР и које се производи у панчевачкој Утви  - ракетног лансера 80 мм и гондоле са митраљезом 12,7 мм на хеликоптеру Х-145, у дневним и ноћним условима, овога пута из лета. Наши и немачки стручњаци су задовољни досадашњим резултатима.

- Ставити домаће наоружање на један од најбољих светских хеликоптера Х-145 је велико признање за наше инжењере и нашу одбрамбену индустрију - истакао је министар одбране Александар Вулин који је присуствовао испитивању у Никинцима.

- Свака летелица која припада Министарству одбране мора бити оспособљена да се понаша као војна, што значи да мора да носи наоружање и мора да буде у стању и да га употреби. Имали смо прилику да видимо да је домаће наоружање ефикасно, да се добро примењује и да ћемо у будућности бити у стању да га нудимо светском тржишту. Онај ко је у стању да произведе, онај ко може да произведе овакво наоружање, онај ко може да га стави на најбољи светски хеликоптер у својој класи је у стању да то и прода и уновчи и да на тај начин покаже колико одбрамбена индустрија Србије има простора на светском тржишту – закључио је министар Вулин.
 
Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић је истакао да смо раније имали прилике да видимо део испитивања која се тичу статичких гађања, а већ недељу дана врше се опити  на полигону “Никинци” са гађањем из лета. 
 
- Завршени су сви опити који се тичу безбедности и интеграције система за управљање ватром HForce и електронике ова два оружја на том хеликоптеру. Испаљено је више десетина ракета и више хиљада метака 12,7 мм, а сада смо имали прилику да видимо и гађање пуним рафалом од седам ракета из лансера 80 мм и одговарајући број гађања митраљезом 12,7 мм – нагласио је помоћник министра Милорадовић додајући да се испитивања настављају и током наредне недеље, чиме ће програм опитовања са бојевим гађањем бити завршен.
 
Резултати испитивања су, према његовим речима, врло добри.

- Оно што нам кажу немачки стручњаци и људи који су надлежни за интеграцију наоружања на ову летелицу је да су врло задовољни перформансама нашег наоружања. Ово је прва фаза опремања тих хеликоптера нашим наоружањем, а даље ће се радити на интеграцији вођеног наоружања како на сам хеликоптер, тако и на систем HForce – нагласио је помоћник министра Милорадовић.
 
Директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић истакао је да је изведено испитивање наоружања које су развили Војнотехнички институт и Југоимпорт СДПР на хеликоптеру Х-145.
 
- То је за нас изузетно значајно испитивање које потврђује да смо ми способни да развијамо наоружање које може бити примењено на сложеним ваздухопловним системима  Као што смо могли да видимо, наоружање функционише исправно и предстоји нам даљи рад на развоју ракета за седмоцевни лансер који је испитан овде, како од невођених, тако и вођених ракета којима се може даље оплеменити овај систем наоружања – истакао је пуковник Павковић.
 
Испитивању на полигону "Никинци" присуствовали су и начелник Управе за планирање и развој Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић и директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић.