Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.10.2019.

Састанак министра Вулина и министра одбране Републике Кипар Ангелидеса




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране Републике Кипар Савасом Ангелидесом, који борави у званичној посети Републици Србији. Након церемоније свечаног дочека у Старом Генералштабу, одржан је састанак на којем су двојица министара разговарала о могућностима развоја сарадње у области одбране.

 - Србија памти свако добро и свако зло и увек ће дати све од себе да свако добро и свако зло врати. У најтежим тренуцима наше историје, Кипар, његов народ и све његове политичке партије биле су увек и доследно уз Републику Србију и наш народ. Када смо били остављени и од много већих, када смо били сасвим сами, током НАТО агресије 1999. године, народ Кипра био је чврсто уз нас. Србија то никада неће заборавити – поручио је министар Вулин након састанка са кипарским колегом.

Министар Вулин је захвалио народу и Влади Републике Кипра за принципијелну, доследну и храбру политику када је у питању Косово и Метохија и за то што је Кипар, иако суочен са великим притисцима, увек био уз Србију у свим међународним форумима, ни не разматрајући могућност да призна лажну државу Косово или да промени свој став.

- Република Србија даје све од себе да дође до решења када је у питању Косово и Метохија и управо због тога разумемо колико је тешко народу и Влади Републике Кипра када мора да решава своје проблеме, на својој територији – проблеме које су донели други. Зато Република Србија са великом забринутошћу прати развој ситуације у источном Медитерану и осуђује сваку активност која није у складу са међународним правом, укључујући и Конвенцију Уједињених нација о праву мора – рекао је министар Вулин.

Он је додао да Република Србија апсолутно подржава суверенитет и територијални интегритет Републике Кипра, укључујући и суверена права те државе да истражује и искоришћава природне ресурсе у својој ексклузивној економској зони, као и да све економске активности у овој зони могу и морају да се спроводе само уз сагласност кипарских власти и уз поштовање Конвенције Уједињених нација о праву мора.

Посету свог колеге са Кипра министар Вулин тумачи као потврду искреног пријатељства између два народа и додаје да жели да принципијелна позиција Кипра, храброст његовог народа и руководства буде пример много већим и много моћнијим земљама.

- Желим да захвалим министру на његовом личном доприносу да сарадња између наших министарстава буде још боља и још развијенија. Желим да захвалим за вашу одлуку да изаберете наша средства – „Нору“, оклопно возило „Милош“, нашу муницију и то што сте, када сте могли да бирате, изабрали баш нас – рекао је министар Вулин поручивши да куповина оружја није само питање економије и војске, већ и политике и односа према земљи одакле купљено оружје долази.

Министар одбране Ангелидес потврдио је да између Кипра и Србије постоји чврсто пријатељство и историјске везе које подразумевају узајамно поштовање и заједничке вредности када се ради о питањима од међународног значаја, као и заједничко залагање за промовисање мира, безбедности и спровођење међународног права.

Поновивши да његова земља чврсто подржава напоре Владе Републике Србије да дође до узајамно прихватљивог и одрживог решења за Косово и Метохију у оквиру европског дијалога, министар Ангелидес је поручио и да Кипар подржава Србију на њеном путу ка европским интеграцијама и похваљује је за велики напредак који је у томе до сада постигла.

Министар Ангелидес је упознао министра Вулина са проблемима са којима се његова држава сусреће у Источном Медитерану и изјавио да је Кипар одлучан да настави са одбраном својих права и да интензивира своје напоре ка постизању легалног, дипломатског и политичког решења, користећи сва расположива средства у оквиру Европске уније.

Посебно истакавши да је Влада Кипра захвална за велики допринос који је Република Србија дала ангажовањем припадника Војске Србије у мировној мисији Уједињених нација на Кипру (UNFICYP) министар Ангелидес је додао да као доказе успешне сарадње види и недавну посету министра Вулина Кипру када је присуствовао паради поводом обележавања 59. годишњице независности те земље, данашњи срдачни дочек и потписивање програма сарадње у области одбране.

У циљу унапређења односа Србије и Кипра у области одбране, данас је потписан План билатералне војне сарадње за 2020. годину, који су потписали в.д. помоћника министра за политику одбране мр Милан Ранковић и стални секретар Министарства одбране Републике Кипар Јоргос Георгиу.