Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.10.2019.

Sastanak ministra Vulina i ministra odbrane Republike Kipar Angelidesa




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Kipar Savasom Angelidesom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Nakon ceremonije svečanog dočeka u Starom Generalštabu, održan je sastanak na kojem su dvojica ministara razgovarala o mogućnostima razvoja saradnje u oblasti odbrane.

 - Srbija pamti svako dobro i svako zlo i uvek će dati sve od sebe da svako dobro i svako zlo vrati. U najtežim trenucima naše istorije, Kipar, njegov narod i sve njegove političke partije bile su uvek i dosledno uz Republiku Srbiju i naš narod. Kada smo bili ostavljeni i od mnogo većih, kada smo bili sasvim sami, tokom NATO agresije 1999. godine, narod Kipra bio je čvrsto uz nas. Srbija to nikada neće zaboraviti – poručio je ministar Vulin nakon sastanka sa kiparskim kolegom.

Ministar Vulin je zahvalio narodu i Vladi Republike Kipra za principijelnu, doslednu i hrabru politiku kada je u pitanju Kosovo i Metohija i za to što je Kipar, iako suočen sa velikim pritiscima, uvek bio uz Srbiju u svim međunarodnim forumima, ni ne razmatrajući mogućnost da prizna lažnu državu Kosovo ili da promeni svoj stav.

- Republika Srbija daje sve od sebe da dođe do rešenja kada je u pitanju Kosovo i Metohija i upravo zbog toga razumemo koliko je teško narodu i Vladi Republike Kipra kada mora da rešava svoje probleme, na svojoj teritoriji – probleme koje su doneli drugi. Zato Republika Srbija sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u istočnom Mediteranu i osuđuje svaku aktivnost koja nije u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravu mora – rekao je ministar Vulin.

On je dodao da Republika Srbija apsolutno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kipra, uključujući i suverena prava te države da istražuje i iskorišćava prirodne resurse u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, kao i da sve ekonomske aktivnosti u ovoj zoni mogu i moraju da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora.

Posetu svog kolege sa Kipra ministar Vulin tumači kao potvrdu iskrenog prijateljstva između dva naroda i dodaje da želi da principijelna pozicija Kipra, hrabrost njegovog naroda i rukovodstva bude primer mnogo većim i mnogo moćnijim zemljama.

- Želim da zahvalim ministru na njegovom ličnom doprinosu da saradnja između naših ministarstava bude još bolja i još razvijenija. Želim da zahvalim za vašu odluku da izaberete naša sredstva – „Noru“, oklopno vozilo „Miloš“, našu municiju i to što ste, kada ste mogli da birate, izabrali baš nas – rekao je ministar Vulin poručivši da kupovina oružja nije samo pitanje ekonomije i vojske, već i politike i odnosa prema zemlji odakle kupljeno oružje dolazi.

Ministar odbrane Angelides potvrdio je da između Kipra i Srbije postoji čvrsto prijateljstvo i istorijske veze koje podrazumevaju uzajamno poštovanje i zajedničke vrednosti kada se radi o pitanjima od međunarodnog značaja, kao i zajedničko zalaganje za promovisanje mira, bezbednosti i sprovođenje međunarodnog prava.

Ponovivši da njegova zemlja čvrsto podržava napore Vlade Republike Srbije da dođe do uzajamno prihvatljivog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju u okviru evropskog dijaloga, ministar Angelides je poručio i da Kipar podržava Srbiju na njenom putu ka evropskim integracijama i pohvaljuje je za veliki napredak koji je u tome do sada postigla.

Ministar Angelides je upoznao ministra Vulina sa problemima sa kojima se njegova država susreće u Istočnom Mediteranu i izjavio da je Kipar odlučan da nastavi sa odbranom svojih prava i da intenzivira svoje napore ka postizanju legalnog, diplomatskog i političkog rešenja, koristeći sva raspoloživa sredstva u okviru Evropske unije.

Posebno istakavši da je Vlada Kipra zahvalna za veliki doprinos koji je Republika Srbija dala angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP) ministar Angelides je dodao da kao dokaze uspešne saradnje vidi i nedavnu posetu ministra Vulina Kipru kada je prisustvovao paradi povodom obeležavanja 59. godišnjice nezavisnosti te zemlje, današnji srdačni doček i potpisivanje programa saradnje u oblasti odbrane.

U cilju unapređenja odnosa Srbije i Kipra u oblasti odbrane, danas je potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu, koji su potpisali v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković i stalni sekretar Ministarstva odbrane Republike Kipar Jorgos Georgiu.