Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.07.2019.

Састанак министра Вулина и амбасадора Боцан-Харченка




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са новоименованим амбасадором Руске Федерације у Београду Александром Боцан-Харченком.

Министар Вулин пожелео је добродошлицу Боцан-Харченку те изразио захвалност претходном амабасадору Руске Федерације Александру Чепурину на доприносу за унапређење сарадње у области одбране између две земље, додавши да је уверен да ће се и са амбасадором Боцан-Харченком, као одличним познаваоцем прилика на Балкану, успешна сарадња наставити.

Према речима министра Вулина, између наших држава постоје историјски дубоки корени, а отворен и искрен однос два председника и врховних команданата војски Републике Србије и Руске Федерације, Александра Вучића и Владимира Путина, може и даље да их јача, што ће свакако допринети остварењу још бољих резултата на пољу сарадње у области одбране, као и свеукупне сарадње.



Посебну захвалност Руској Федерацији министар Вулин изразио је на подршци територијалном интегритету Србије и напорима за проналажење компромисног решења за Косово и Метохију, као и поводом доследне подршке позицијама Србије у Савету безбедности Уједињених нација, у ситуацијама када је интерес наше државе био угрожен.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, министар Вулин је изјавио да је покушај формирања „војске Косова“ сасвим неприхватљив, а да су покушаји стварања „Велике Албаније“ претња миру на читавом Балкану. Посебно брине ћутање међународне заједнице али и земаља региона, рекао је министар одбране Александaр Вулин.

Министар Вулин рекао је амбасадору Руске Федерације да је са задовољством прихватио лични позив министра одбране Шојгуа да присуствује „Међународним војним играма 2019“ у Москви.

На данашњем састанку, војно-војна сарадња оцењена је као један од најуспешнијих аспеката сарадње Србије и Русије, а посебно реализација заједничких вежби и наставак војно-техничке сарадње.

Министар одбране пожелео је амбасадору Боцан-Харченку све најбоље у обављању нове дужности и успех у дипломатској мисији.