Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.05.2019.

Фудбалери и руководство "Партизана" посетили изложбу "Одбрана 78"





Руководство и играчи фудбалског клуба "Партизан", обишли су данас изложбу Министарства одбране "Одбрана 78", у дану посвећеном промоцији установа културе "Ноћ музеја".

Председник клуба Милорад Вучелић, након обиласка, истакао je да та изложба има историјски значај и да код свих буди емоције у вези са бруталнoм агресијом на нашу земљу.

- Хтео бих да нагласим да је ово и врхунски естетски доживљај. Ова изложба спада у ред прворазредних изложби, и то у европским и светским размерама. У овом амбијенту, са оваквом мултимедијалном поставком, међу макетама и бројним асоцијацијама и аутентичим средствима, је нешто што је заиста импресивно – нагласио је председник клуба Вучелић додајући да естетска уверљивост ову изложбу сврстава у ред најбољих у последњих неколико година на овим просторима.

Према његовим речима, ова поставка би требало да што дуже буде доступна посетиоцима и да је што више људи види, јер она својим садржаје и заслужује.

Изложбу је данас обишао и шеф стручног штаба фудбалског клуба "Партизан" Саво Милошевић који је, пре свега, истакао да је најснажнији утисак на њега оставио начин на који је изложба представила догађаје којима је посвећена, додајући да је имао прилике да у свету погледа више изложби које су посвећене великим страдањима.

- Ово је највиши могући ниво када желите нешто да објасните људима који овде долазе. Иначе, сматрам да је НАТО бомбардовање један од највећих злочина модерног човечанства у коме су се удружиле одређене земље, кршећи све повеље УН и међународно право, нападајући једну независну државу и кажњавајући оне који ни за шта нису били криви – нагласио је Милошевић.

Милошевић је додао да поставка у Музеју града Београда спада међу она места од важности за српски народ које сви треба да посете, а нарочито имајући у виду да има младих, рођених после 1999. године, који нису ни свесни шта се све тада догађало, а то је нешто што не смемо да заборавимо.

Међу играчима фудбалског клуба "Партизан" који су данас посетили изложбу "Одбрана 78" био је и фудбалер Бојан Остојић, који је истакао да она за њега има посебну емотивну вредност, јер је његов брат Зоран био међу учесницима борбених дејстава у том периоду.

- Утисци су веома јаки, нарочито када се обиђе соба посвећена деци настрадалој током НАТО бомбардовања. Када је било бомбардовање 1999. године, био сам дете, имао сам 15 година, а мој најстарији брат Зоран био је рањен на Косову и Метохији у месту Глоговац, и присећамо се тога и свакаквих информација које смо тада добијали о њему, али, на срећу, он је данас жив и здрав и славимо тај датум – нагласио је Остојић.

Руководство, први тим и доајени фудбалског клуба "Патизан" имали су прилику да уз стручно вођење погледају мултимедијалну изложбу Министарства одбране која на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, а која је посвећена страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је, нажалост, било и мноштво деце.

Мултимедијална и интерактивна поставка изложбе „Одбрана 78“, чији је аутор Душан Јововић, подељена је у осам целина, а међу експонатима су и видео и штампани материјали који су први пут приказани јавности.