Министарство одбране Републике Србије
 
25.12.2015.

Хелидром код ВМА добија осветљење



Министарство одбране и Војска Србије добили су данас део осветљења на хелидрому код Војномедицинске академије, чиме је оспособљен рад слетишта и у ноћним условима. Постављање комплетних инсталација и осветљења биће завршено у наредних неколико дана.

Према речима заступника начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др Зорана Шегрта, значај тог пројекта је велики јер је реч о хелидрому који се користи и за потребе Војномедицинске академије те је често у кратком временском периоду потребно транспортовати тешке болеснике, у различитим временским условима, укључујући и ноћне.

- Ово је сигурно велики искорак који ће допринети квалитету и брзини реаговања када је то неопходно. Захвалио бих донатору који је својим средствима омогућио да се овакав пројекат реализује, рекао је пуковник Шегрт.

Представник компаније Elgra vision која је донирала неопходну инфраструктуру Мирослав Кнежевић, поручио је да ће радови бити готови до понедељка.

- Донирали смо систем светлосног обележавања на хелидрому код ВМА и поставили нове каблове и комплетну инфраструктуру, како би светиљке радиле. Њих ћемо поставити у најскоријем року до понедељка и тада очекујемо пуштање у рад система. После тога ћемо на слетишту број два урадити реконструкцију, односно заменити светиљке оним светиљкама које су у сагласности са ваздухопловним прописима, објаснио је Кнежевић.

Да осветљење на хелидрому има велики значај и за Министарство одбране и Војску Србије потврдио је помоћник за подршку команданта 204. ваздухопловне бригаде потпуковник Славиша Павловић.

- После дугог низа година, на овом капацитету, враћамо слетиште број један у употребу како би на њему било могуће слетати у ноћним условима, каже потпуковник Павловић.

Радове на хелидрому и пројекат осветљавања, који је својевремено иницирао и за који је нашао донаторе, данас је обишао и министар одбране Братислав Гашић у пратњи државног секретара у Министарству одбране Зорана Ђорђевића.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА