Министарство одбране Републике Србије
 
28.05.2015.

Потписан План билатералне војне сарадње са Норвешком




У Управи за међународну војну сарадњу одржан је састанак начелника Управе капетана бојног брода Милана Коњиковца са изаслаником одбране Краљевине Норвешке капетаном фрегате Тореом Андерсоном

На састанку је анализирана досадашња сарадња, разматране могућности за њено унапређење и потписан је План билатералне војне сарадње између два министарства за 2015. годину.

Обострано је констатовано да је сарадња у области одбране веома развијена и интензивна, о чему говори и континуитет сусрета на високом нивоу.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је значај сарадње у области одбране са Краљевином Норвешком која се огледа у експертској и финансијској подршци реформи система одбране и високом обиму реализованих активности. Посебно је изразио задовољство сарадњом у областима војне медицине, реформе војног образовања и планирања одбране. Он је захвалио за подршку коју Краљевина Норвешка пружа успостављању Балканских војномедицинских снага, једној од највећих иницијатива за повезивање држава региона у области одбране.

Капетан фрегате Андерсон нагласио је да План билатералне војне сарадње одражава традиционалну подршку вишегодишњим пројектима од обостраног интереса.