Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2015.

Унапређење сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине



У оквиру редовних активности Министарства одбране Републике Србије, данас је одржан састанак начелника Управе за међународну војну сарадњу капетана бојног брода Милана Коњиковца и изасланика одбране Босне и Херцеговине пуковника Роберта Сушца.

Унапређење сарадње Републике Србије и Босне и ХерцеговинеОбострано је констатован значај регионалне сарадње и потреба унапређења сарадње у области ванредних ситуација. Анализирајући сарадњу у области одбране у протеклој години, констатовано је да је сарадња добра и поред рестриктивне буџетске политике, али да је потребно искористити простор за њено квалитативно и квантитативно унапређење. Посебно су значајне реализоване и планиране посете високог нивоа, а резултати тих сусрета дају додатни импулс сарадњи.

Капетан бојног брода Коњиковац информисао је о активностима Министарства одбране у процесу приступања Европској унији и приоритетима Републике Србије током председавања ОЕБС-ом. Он је захвалио за непромењен став Босне и Херцеговине по питању статуса Косова и Метохије и истакао да је у протеклом периоду направљен значајан помак у унапређењу укупних билатералних односа две земље.

- Србија, као гарант Дејтонског споразума, опредељена је за поштовање територијалног интегритета и суверенитета БиХ и подржава сваки договор који прихвате два ентитета и три конститутивна народа у БиХ, рекао је капетан бојног брода Коњиковац и оценио да је недавна одлука Савета ЕУ да потпише и примени Споразум о стабилизацији и придруживању са БиХ, уколико се спроведу обећане реформе, изузетно значајна, јер заједничка европска перспектива пружа оквир за унапређење односа у региону. Он је изразио очекивање да ће у наредном периоду доћи до интензивирања сарадње у тежишним областима – школовању и обуци, војно-медицинској, војно-економској и културно-спортској сарадњи.

Пуковник Сушац оценио је да су најбољи резултати остварени у области школовања и обуке. Пренео је спремност да такав тренд буде настављен и у наредној години, јер се улагањем у образовање постављају снажни темељи пријатељских односа на дуже стазе. Значајан искорак направљен је у области обуке за учешће у мултинационалним операцијама, која је формализована успостављањем сарадње између Међународног центра за обуку за операције подршке миру у Бутмиру (PSOTC) и Центра за мировне операције у Београду.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2015. годину.