Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2015.

Unapređenje saradnje Republike Srbije i Bosne i Hercegovine



U okviru redovnih aktivnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije, danas je održan sastanak načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetana bojnog broda Milana Konjikovca i izaslanika odbrane Bosne i Hercegovine pukovnika Roberta Sušca.

Unapređenje saradnje Republike Srbije i Bosne i HercegovineObostrano je konstatovan značaj regionalne saradnje i potreba unapređenja saradnje u oblasti vanrednih situacija. Analizirajući saradnju u oblasti odbrane u protekloj godini, konstatovano je da je saradnja dobra i pored restriktivne budžetske politike, ali da je potrebno iskoristiti prostor za njeno kvalitativno i kvantitativno unapređenje. Posebno su značajne realizovane i planirane posete visokog nivoa, a rezultati tih susreta daju dodatni impuls saradnji.

Kapetan bojnog broda Konjikovac informisao je o aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Evropskoj uniji i prioritetima Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS-om. On je zahvalio za nepromenjen stav Bosne i Hercegovine po pitanju statusa Kosova i Metohije i istakao da je u proteklom periodu napravljen značajan pomak u unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.

- Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, opredeljena je za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i podržava svaki dogovor koji prihvate dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH, rekao je kapetan bojnog broda Konjikovac i ocenio da je nedavna odluka Saveta EU da potpiše i primeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, ukoliko se sprovedu obećane reforme, izuzetno značajna, jer zajednička evropska perspektiva pruža okvir za unapređenje odnosa u regionu. On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći do intenziviranja saradnje u težišnim oblastima – školovanju i obuci, vojno-medicinskoj, vojno-ekonomskoj i kulturno-sportskoj saradnji.

Pukovnik Sušac ocenio je da su najbolji rezultati ostvareni u oblasti školovanja i obuke. Preneo je spremnost da takav trend bude nastavljen i u narednoj godini, jer se ulaganjem u obrazovanje postavljaju snažni temelji prijateljskih odnosa na duže staze. Značajan iskorak napravljen je u oblasti obuke za učešće u multinacionalnim operacijama, koja je formalizovana uspostavljanjem saradnje između Međunarodnog centra za obuku za operacije podrške miru u Butmiru (PSOTC) i Centra za mirovne operacije u Beogradu.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.