Министарство одбране Републике Србије
 
13.11.2014.

Најбољи спортисти Речне флотиле




За спортисте – поручника Игора Ковача, потпоручницу Јелицу Јовановић и старијег водника Далибора Анђелковића, припаднике Флотиле – бављење спортом јесте задовољство, изазов, али и начин живота. Представљати своју јединицу, Војску Србије и Србију на домаћим и међународним такмичењима, за њих је и велика част.

Поручник Игор Ковач, заменик командира командне чете, интересовање за спорт показао је још као кадет, током школовања на Војној академији. Тадашње тренинге борилачких вештина, борења, кунг-фуа и кик-бокса заменио је на препоруку професора тренинзима у најтежој војничкој дисциплини – вишебоју.

– Војни вишебој је за мене најзахтевнија и најизазовнија спортска дисциплина, која тражи највише личног одрицања и спартански живот – каже потпоручник Ковач. Он свакодневно тренира два до три сата. У касарну „Александар Берић” на посао долази пре осталих колега, најмање сат, како би одрадио део тренинга. У поткровљу породичне куће уредио је скромну салу за вежбање, у којој такође проведи по неколико сати дневно. На спортским првенствима Војске Србије остваривао је запажене резултате, а као репрезентативац Војске учествовао је и на Регионалном војном првенству у Словенији, у Випави, где је у војном пентатлону с екипом освојио треће место.

Склоност потпоручнице Јелице Јовановић, референткиње за цивилно-војну сарадњу, ка атлетским дисциплинама, посебно трчању на средњим пругама, професор физичког Стеван Грујић препознао је на Војној академији. Као кадеткиња, три пута заредом освајала је крос Академије, учествовала у штафетном полумаратону у Новом Саду, а на београдском „Белом кросу” освојила је друго место. Долазак у Речну флотилу одвојио је накратко Јелицу од атлетске стазе. Иако из родног Шапца до радног места у новосадској касарни „Александар Берић” путује сваки дан, што је одузима много времена, она стиже и да претрчи бар пет километара дневно. Као маратонка, чланица штафете екипе Војске Србије, на овогодишњем Новосадском полумаратону освојила је прво место.

Остварујући запажене резултате у војном вишебоју, старији водник Далибор Анђелковић, ронилац у 93. ронилачкој чети, на наговор капетана Дубравка Марића, познатог репрезентативца наше војске, почео је да тренира војни пентатлон. Велику стручну помоћ пружа му професорка Снежана Станчетић, референткиња за физичко васпитање у Првој бригади и атлетичари АК „Војводина” из Новог Сада.

Игор, Јелица и Далибор, који, када то услови дозвољавају, тренирају заједно, истичу да бављење спортом добро утиче на њихово обављање професионалних задатака, који захтевају изузетну физичку спремност. У јединици наилазе на разумевање колега, а повремени боравци у тренинг-камповима, који окупљају најбоље спортисте наше војске, доприносе постизању одличних резултата. Ипак, како кажу, често тешко усклађују радне обавезе и тренинге. Међутим, сагласни су да се и напорна вежбања и лична одрицања исплате када на победничком постољу представљају своју војску и земљу.