Министарство одбране Републике Србије
 
03.10.2014.

Споразум о сарадњи министарстава одбране и привреде




У просторијама Државне лутрије Србије министри Братислав Гашић и Жељко Сертић потписали су данас споразум о пословно-техничкој сарадњи између Министарства одбране и Министарства привреде, који регулише права и обавезе у области развијања и имплементације новог информационо-пословног система Државне лутрије Србије.

Након потписивања, државни секретар Министарства финансија Ненад Мијаиловић уручио је директору Војнотехничког института пуковнику Зорану Рајићу Решење о овлашћењу за испитивање и контролу техничких и функционалних карактеристика аутомата за приређивање посебних игара на срећу на аутоматима и контролу испуњености техничких и функционалних карактеристика штампача тикета за приређивање посебних игара на срећу - клађења.

Говорећи о значају сарадње две институције, министар Гашић нагласио је да се у протеклом периоду истиче интелектуални потенцијал Војске Србије, и да један од носилаца њене модернизације и чувар њеног интелектуалног блага Војнотехнички институт.

- Драго ми је да је поред свих притисака, ВТИ добио сертификат од Министарства привреде да може да се бави овим пословима. Није ни занемарљив безбедносни аспект свега што иде уз лутрију – нагласио је министар Гашић, додајући да су се повезале домаћа памет и домаће институције, тако да новац остаје у Србији, а ВТИ ће тај новац да уложи у нове развојне пројекте.

Према речима министра Сертића, на овај начин ће се омогућити да информациони системи активно подрже развој нових програма унутар Лутрије, јер је досадашњи систем омогућавао свега неколико најелементарнијих активности. То ће створити услове, како је оценио, да се рад Лутрије, подигне на много виши ново, а самим тим и приход.

Како је истакао пуковник Рајић, споразум је потврда да ВТИ има знање, искуство и капацитете који нису применљиви само у области одбрамбених технологија, већ и у цивилном сектору.

Директор Државне лутрије Србије Александар Вуловић нагласио је да је овим потезом Влада Републике Србије на прави начин одговорила на стратегију у пословању у будућности, коју је Лутрија предложила свом ресорном министарству.

На основу овог Споразума, биће закључен уговор о пословно – техничкој сарадњи између Државне лутрије Србије д.о.о. Београд и Војнотехничког института, којим ће се регулисати поступак, начин, процедуре и детаљи везани за развијање и увођење нових информационих технологија, безбедносних и сигурносних протокола у информационом систему за област игара на срећу, а у свему према међународним стандардима за ову област. Војнотехнички институт из Београда је у фебруару ове године добио Решење да врши испитивање испуњености информатичких карактеристика опреме коју приређивач игара на срећу преко средстава електронске комуникације мора имати на територији Републике Србије.

Одговарајући на питање новинара о припремама за војну параду, министар Гашић је рекао да ће на паради бити приказане и беспилотне летилице и друга средства Војнотехничког института.


videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Братислав Гашић | FLV
Министар привреде Жељко Сертић | FLV
Пуковник Зоран Рајић | FLV
Директор лутрије Александар Вуловић | FLV
Потписивање споразума | FLV
Одговор на новинарско питање о војној паради | FLV