Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.10.2014.

Sporazum o saradnji ministarstava odbrane i privrede




U prostorijama Državne lutrije Srbije ministri Bratislav Gašić i Željko Sertić potpisali su danas sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Ministarstva odbrane i Ministarstva privrede, koji reguliše prava i obaveze u oblasti razvijanja i implementacije novog informaciono-poslovnog sistema Državne lutrije Srbije.

Nakon potpisivanja, državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijailović uručio je direktoru Vojnotehničkog instituta pukovniku Zoranu Rajiću Rešenje o ovlašćenju za ispitivanje i kontrolu tehničkih i funkcionalnih karakteristika automata za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima i kontrolu ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika štampača tiketa za priređivanje posebnih igara na sreću - klađenja.

Govoreći o značaju saradnje dve institucije, ministar Gašić naglasio je da se u proteklom periodu ističe intelektualni potencijal Vojske Srbije, i da jedan od nosilaca njene modernizacije i čuvar njenog intelektualnog blaga Vojnotehnički institut.

- Drago mi je da je pored svih pritisaka, VTI dobio sertifikat od Ministarstva privrede da može da se bavi ovim poslovima. Nije ni zanemarljiv bezbednosni aspekt svega što ide uz lutriju – naglasio je ministar Gašić, dodajući da su se povezale domaća pamet i domaće institucije, tako da novac ostaje u Srbiji, a VTI će taj novac da uloži u nove razvojne projekte.

Prema rečima ministra Sertića, na ovaj način će se omogućiti da informacioni sistemi aktivno podrže razvoj novih programa unutar Lutrije, jer je dosadašnji sistem omogućavao svega nekoliko najelementarnijih aktivnosti. To će stvoriti uslove, kako je ocenio, da se rad Lutrije, podigne na mnogo viši novo, a samim tim i prihod.

Kako je istakao pukovnik Rajić, sporazum je potvrda da VTI ima znanje, iskustvo i kapacitete koji nisu primenljivi samo u oblasti odbrambenih tehnologija, već i u civilnom sektoru.

Direktor Državne lutrije Srbije Aleksandar Vulović naglasio je da je ovim potezom Vlada Republike Srbije na pravi način odgovorila na strategiju u poslovanju u budućnosti, koju je Lutrija predložila svom resornom ministarstvu.

Na osnovu ovog Sporazuma, biće zaključen ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji između Državne lutrije Srbije d.o.o. Beograd i Vojnotehničkog instituta, kojim će se regulisati postupak, način, procedure i detalji vezani za razvijanje i uvođenje novih informacionih tehnologija, bezbednosnih i sigurnosnih protokola u informacionom sistemu za oblast igara na sreću, a u svemu prema međunarodnim standardima za ovu oblast. Vojnotehnički institut iz Beograda je u februaru ove godine dobio Rešenje da vrši ispitivanje ispunjenosti informatičkih karakteristika opreme koju priređivač igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije mora imati na teritoriji Republike Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara o pripremama za vojnu paradu, ministar Gašić je rekao da će na paradi biti prikazane i bespilotne letilice i druga sredstva Vojnotehničkog instituta.


videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Братислав Гашић | FLV
Министар привреде Жељко Сертић | FLV
Пуковник Зоран Рајић | FLV
Директор лутрије Александар Вуловић | FLV
Потписивање споразума | FLV
Одговор на новинарско питање о војној паради | FLV