Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2014.

Министар Гашић на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове



Odbor za odbranu i bezbednost - Ministar odbrane Gasic - Izvor: Uprava za odnose sa javnoscu Ministarstva odbraneМинистар одбране Братислав Гашић данас је пред Одбором за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије представио план активности Министарства и Војске Србије до краја године и одговарао на питања чланова тог тела.

Најављујући праксу да присуствује седницама Одбора кад год за тим постоји потреба, министар Гашић је истакао да је сада и убудуће спреман да отворено разговара о свим питањима како би заједнички дошли до најбољих решења.

Он је детаљно образложио све тежишне активности које предстоје током 2014.године уз посебан осврт на актуелне догађаје и интензивирано ангажовање Војске Србије на помоћи грађанима на санирању последица поплава.

- Током последњих немилих догађаја Војска Србије је доказала да је добро организован систем који испуњава очекивања својих грађана о чему сведочи и велико поверење народа, истакао је министар Гашић.

Одговарајући на питања члана Одбора за одбрану и унутрашње послове Драгана Шутановца о ангажованом људству и материјалним средствима Војске Србије током акције спасавања од поплава, министар одбране је рекао да је у периоду од 14. до 25. маја на терену било 10.949 припадника уз 4.184 опслужиоца, који су чинили логистику операције спасавања.
Odbor za odbranu i bezbednost - Ministar odbrane Gasic - Izvor: Uprava za odnose sa javnoscu Ministarstva odbrane
- 17. маја на терену је било 1984 човека, без логистике, а ми и данас у Обреновцу имамо хиљаду људи, уз могућност да их замени исто толико у било ком тренутку - рекао је министар и појаснио да је током акције спасавања непрекидно било ангажовано десет хеликоптера, девет великих инжењеријских машина, 123 возила, три амфибије и већи број других материјалних средстава.

Током свог излагања пред члановима Одбора министар Гашић је истакао да су припадници Војске Србије укупно евакуисали 10.299 лица, највише Копнена војска и ВиПВО, чији су ваздухоплови летели 551 пут, уз 195 часова летења, а да је до грађана допремљено 428.000 килограма намирница и воде.

- Ми смо и данас ангажовани на терену у Обреновцу, јер у војсци нема "не могу"и "нећу", и за 48 сати ћемо стабилизовати стање у том граду где је тренутно преко две стотине шлепера и наши припадници који помажу људима - истакао је министар одбране.

На питање члана Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије о набавци акумулатора за потребе ваздухоплова Војске Србије, министар Гашић је најавио скори завршетак процедуре која је, због Закона о јавним набавкама, нешто спорије текла, после које ће авиони МИГ 29 бити потпуно оспособљени за извршење задатака. Он је истакао да нису тачне информације да је реч о набавци вредној десет хиљада евра, већ о две варијанте од којих је једна 89.000 а друга 84.600 евра.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Излагање министра Гашића пред Одбором за одбрану и унутрашње послове | FLV