Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.06.2014.

Ministar Gašić na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove



Odbor za odbranu i bezbednost - Ministar odbrane Gasic - Izvor: Uprava za odnose sa javnoscu Ministarstva odbraneMinistar odbrane Bratislav Gašić danas je pred Odborom za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije predstavio plan aktivnosti Ministarstva i Vojske Srbije do kraja godine i odgovarao na pitanja članova tog tela.

Najavljujući praksu da prisustvuje sednicama Odbora kad god za tim postoji potreba, ministar Gašić je istakao da je sada i ubuduće spreman da otvoreno razgovara o svim pitanjima kako bi zajednički došli do najboljih rešenja.

On je detaljno obrazložio sve težišne aktivnosti koje predstoje tokom 2014.godine uz poseban osvrt na aktuelne događaje i intenzivirano angažovanje Vojske Srbije na pomoći građanima na saniranju posledica poplava.

- Tokom poslednjih nemilih događaja Vojska Srbije je dokazala da je dobro organizovan sistem koji ispunjava očekivanja svojih građana o čemu svedoči i veliko poverenje naroda, istakao je ministar Gašić.

Odgovarajući na pitanja člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Dragana Šutanovca o angažovanom ljudstvu i materijalnim sredstvima Vojske Srbije tokom akcije spasavanja od poplava, ministar odbrane je rekao da je u periodu od 14. do 25. maja na terenu bilo 10.949 pripadnika uz 4.184 opslužioca, koji su činili logistiku operacije spasavanja.
Odbor za odbranu i bezbednost - Ministar odbrane Gasic - Izvor: Uprava za odnose sa javnoscu Ministarstva odbrane
- 17. maja na terenu je bilo 1984 čoveka, bez logistike, a mi i danas u Obrenovcu imamo hiljadu ljudi, uz mogućnost da ih zameni isto toliko u bilo kom trenutku - rekao je ministar i pojasnio da je tokom akcije spasavanja neprekidno bilo angažovano deset helikoptera, devet velikih inženjerijskih mašina, 123 vozila, tri amfibije i veći broj drugih materijalnih sredstava.

Tokom svog izlaganja pred članovima Odbora ministar Gašić je istakao da su pripadnici Vojske Srbije ukupno evakuisali 10.299 lica, najviše Kopnena vojska i ViPVO, čiji su vazduhoplovi leteli 551 put, uz 195 časova letenja, a da je do građana dopremljeno 428.000 kilograma namirnica i vode.

- Mi smo i danas angažovani na terenu u Obrenovcu, jer u vojsci nema "ne mogu"i "neću", i za 48 sati ćemo stabilizovati stanje u tom gradu gde je trenutno preko dve stotine šlepera i naši pripadnici koji pomažu ljudima - istakao je ministar odbrane.

Na pitanje člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije o nabavci akumulatora za potrebe vazduhoplova Vojske Srbije, ministar Gašić je najavio skori završetak procedure koja je, zbog Zakona o javnim nabavkama, nešto sporije tekla, posle koje će avioni MIG 29 biti potpuno osposobljeni za izvršenje zadataka. On je istakao da nisu tačne informacije da je reč o nabavci vrednoj deset hiljada evra, već o dve varijante od kojih je jedna 89.000 a druga 84.600 evra.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Излагање министра Гашића пред Одбором за одбрану и унутрашње послове | FLV