Министарство одбране Републике Србије
 
27.05.2014.

Сарадња са Грчком у области одбране



У оквиру редовних и планираних активности Управе за међународну војну сарадњу, заступник начелника Управе за међународну сарадњу пуковник Милан Коњиковац примио је изасланика одбране Грчке пуковника Антониоса Костакиса.

Пуковник Коњиковац истакао је да је сарадња у области одбране са Грчком развијена, али да постоји простор за унапређење у областима од обостраног интереса. Будућу сарадњу Министарство одбране Републике Србије види у војном образовању на бази реципроцитета, заједничкој обуци и учешћу на вежбама, сарадњи центара за мировне операције и размени иструктора за обуку за учешће у мировним операцијама, сарадњи специјалних снага, области војне медицине и војноекономској сарадњи, кроз заједничке пројекте или заједнички наступ на трећим тржиштима.

Коњиковац је  упознао саговорника са последицама катастрофалних поплава које су захватиле Србију и предложио одређене модалитете помоћи Министарства националне одбране Грчке. Захвалио је за континуирану подршку Грчке у остваривању стратешких циљева српске спољне политике – чланству у Европској унији, очувању територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији и унапређењу регионалне сарадње. Такође, похвалио је професионалан однос припадника Оружаних снага у саставу КФОР, чиме  Грчка даје значајан допринос стабилизацији безбедносне ситуације на Косову и Метохији.

Пуковник Костакис истакао је да заједнички задатак у наредном периоду треба да буде изналажење могућности за унапређење билатералне војне сарадње у областима од заједничког интереса, на реалној и рационалној основи. Поновио је континуирану подршку Грчке Србији у процесу европских интеграција и спремност за преношење искустава по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења Европској унији. Грађани Грчке саосећају са становништвом Републике Србије због последица које су оставиле катастрофалне поплаве скоро на целој територији земље и разматрају модалитете помоћи, тако да је сваки предлог добродошао.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње између министарстава одбране Србије и националне одбране Грчке за 2014. годину.