Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2014.

Припадници Војске Србије настављају са одбраном угрожених подручја



Припадници Војске Србије и данас су наставили да помажу грађанима на подручјима које су задесиле поплаве изазване обилним падавинама и изливањем река.Војска Србије ангажована је у Шапцу, Обреновцу, Убу, Сремској Митровици, Лозници, Јагодини, Свилајнцу. Хеликоптери Војске Србије од јутрос су у ваздуху. Помоћу њих транспортује се храна, вода, медицинска помоћ, опрема за бебе и друге потрепштине.

21.30 - Вод АБХО који је јуче започео асанацију и биолошку деконтаминацију простора и пољопривредних добара у општини Уб ангажован је на дезинфекцији 8 домаћинстава у селу Лисо Поље чије се две трећине и даље налазе под водом. Ова јединица дезинфиковала је и сточну пијацу у Убу на коју стручне службе довозе све угинуле животиње, околину основне школе у селу Радљево, као и азил за псе у општини Уб.

20.37 - Хеликоптери Војске Србије су до 17 часова превезли око 13 тона воде и 13 тона хране, медицинског материјала и опреме за бебе.
16.38 - На најугроженијој тачки одбране Шапца код Чеврнтије, војници и полицајци ради на ојачавању бедема. На апел генерала Диковића за одбрану Шапца, на овом месту, јавило се више од 1.500 добровољаца. Генерал Диковић захвалио је свима који су дошли и објаснио им да нема потребе за ангажовањем већег броја од 1.500 добровољаца. Сви грађани који су пристигли преко овог броја враћају се аутобусима за Шабац.

16.18 - Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде КоВ поставили су данас други тешки механизовани мост у селима Гледићког краја. Мост је постављен у селу Годачица, где је набујала Гледићка река срушила постојећи мост.

Командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Маринко Павловић присуствовао је постављању моста и том приликом је рекао да су припадници те бригаде, у договору са градоначелником Краљева и градским Штабом за ванредне ситуације,наставили започето у суботу, када су поставили тешки механизовани мост у селу Раваница. - Данас овде лансирамо два чланка тешког моста на Гледићкој реци, где ћемо спојити око 1000 домаћинстава која су на десној обали реке, чиме ће сва насељена места са те стране реке бити повезана са светом, додао је бригадни генерал Павловић.

Тешки механизовани мост намењен је за премошћавање сувих и водених, вештачких и природних препрека. Максимална ширина премошћавања је до 40 метара, а дубина до 3 метра. Носивост је до 60 тона за гусеничаре и до 11 тона по осовини за точкаше.

15.10 -  Хеликоптерима Војске Србије, у угрожена подручја, до 14 часова, превезено око 6,5 тона воде и више од 11 тона хране, медицинског материјала и опреме за бебе.

13.53 - Командант кризног штаба у Шапцу, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, обишао је насипе у селу Дреновац на петанаестак километара од Шапца у узводном току Саве.

Генерал Диковић је том приликом похвалио припаднике Војске Србије, МУП-а, мештане и добровољце који непрестано раде на пуњењу џакова и учвршћивању обале утврда да би се предупредила опасност од могућег пробијања насипа. Вода је у овом селу надомак Шапца подрила насипе па се сада постављају додатна ојачања са џаковима. Ојачања се постављају испод ниова километарског бедема који је подигнут у овом подручју.

Командант кризног штаба наредио  је хитну евакуацију становништва из села уз Саву у околини Шапца, због велике опасности од пуцања насипа. Реч је о селима Дреновац, Шеварице, Табановић, Причиновић, Мајур, Мишар, Орашац, Миокус, Драгојевац, Мрђеновац и Прово.

Према речима команданта 250. ракетне бригаде ВиПВО бригадног генерала Душка Жарковића, неколико стотина припадника Војске Србије уз друге грађане ангажовано је на утврђивању бедема у околини Шапца, узводно на реци Сави. По његовим речима, стање је под контролом, санација се врши на неколико критичних места и он се нада да ће се у томе успети.

13.10 - Војници на добровољном служењу војног рока из Центра за обуку Копнене војске прикупили су 72.000 динара и купили пелене, дечју храну и прибор за хигијену.  Артикле су предали Црвеном крсту Пожаревца ради дистрибуције грађанима којима је оваква помоћ неопходна.

12.24 - До 12 часова хеликоптерима Војске Србије превезено је око 3 тоне воде и више од 7 тона хране, медицинског материјала и опреме за бебе.

У току ноћи ојачавани су насипи у Шапцу, пуњени џакови и ојачавани бедеми у рејону села Дрмно код Костолца и евакуисани људи са територије Обреновца.

Један од приоритетних задатака сада је и снабдевање грађана питком водом, што Војска Србије чини у Обреновцу, Лозници, Свилајнцу, Косјерићу, Ужицу, Гаџином Хану, Појатама, Ражњу, Трстенику, Дољевцу, Ћуприји, Ћићевцу... На овом задатку ангажовани су хеликоптери и ауто-цистерне Војске Србије.

Не прекида се ни евакуација грађана чији су животи угрожени. У току јучерашњег дана припадници Војске Србије евакуисали су укупно 1649 особа, од којих је 290 прихваћено у касарнама у Јакову и Пожаревцу.

На критичној деоници у Срему, на линији Кузмин - Босут, ангажовани су припадници Прве григаде Копнене војске. Они помажу у евакуацији угрожених житеља Босута. Управо су ову линију у току јучерашњег дана обишли министар одбране Братислав Гашић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба генерал-мајор Војин Ч. Јондић и командант Прве бригаде бригадни генерал Стојан Батинић.

Прва бригада обезбедила је око 250 врећа за спавање, 200 подметача и 400 ћебади за опремање школа у Мартинцима и Манђелосу, у које се смешта део евакуисаних становника Сремске Раче, Босута и Јамене. Евакуисане особе смештају се и у касарну „Бошко Палковљевић Пинки“.

Евакуација најугроженијих становника Босута је завршена.

Војска брани Шабац

Војска помаже у Обреновцу

Припадници Војске Србије ојачавају насип у Дреновцу код Шапца


videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Шабац - изјава бригадног генерала Душка Жарковића  | FLV
Пoтпуковник Предраг Јовичић | FLV