Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.05.2014.

Pripadnici Vojske Srbije nastavljaju sa odbranom ugroženih područja



Pripadnici Vojske Srbije i danas su nastavili da pomažu građanima na područjima koje su zadesile poplave izazvane obilnim padavinama i izlivanjem reka.Vojska Srbije angažovana je u Šapcu, Obrenovcu, Ubu, Sremskoj Mitrovici, Loznici, Jagodini, Svilajncu. Helikopteri Vojske Srbije od jutros su u vazduhu. Pomoću njih transportuje se hrana, voda, medicinska pomoć, oprema za bebe i druge potrepštine.

21.30 - Vod ABHO koji je juče započeo asanaciju i biološku dekontaminaciju prostora i poljoprivrednih dobara u opštini Ub angažovan je na dezinfekciji 8 domaćinstava u selu Liso Polje čije se dve trećine i dalje nalaze pod vodom. Ova jedinica dezinfikovala je i stočnu pijacu u Ubu na koju stručne službe dovoze sve uginule životinje, okolinu osnovne škole u selu Radljevo, kao i azil za pse u opštini Ub.

20.37 - Helikopteri Vojske Srbije su do 17 časova prevezli oko 13 tona vode i 13 tona hrane, medicinskog materijala i opreme za bebe.
16.38 - Na najugroženijoj tački odbrane Šapca kod Čevrntije, vojnici i policajci radi na ojačavanju bedema. Na apel generala Dikovića za odbranu Šapca, na ovom mestu, javilo se više od 1.500 dobrovoljaca. General Diković zahvalio je svima koji su došli i objasnio im da nema potrebe za angažovanjem većeg broja od 1.500 dobrovoljaca. Svi građani koji su pristigli preko ovog broja vraćaju se autobusima za Šabac.

16.18 - Pripadnici 210. inžinjerijskog bataljona Druge brigade KoV postavili su danas drugi teški mehanizovani most u selima Gledićkog kraja. Most je postavljen u selu Godačica, gde je nabujala Gledićka reka srušila postojeći most.

Komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Marinko Pavlović prisustvovao je postavljanju mosta i tom prilikom je rekao da su pripadnici te brigade, u dogovoru sa gradonačelnikom Kraljeva i gradskim Štabom za vanredne situacije,nastavili započeto u subotu, kada su postavili teški mehanizovani most u selu Ravanica. - Danas ovde lansiramo dva članka teškog mosta na Gledićkoj reci, gde ćemo spojiti oko 1000 domaćinstava koja su na desnoj obali reke, čime će sva naseljena mesta sa te strane reke biti povezana sa svetom, dodao je brigadni general Pavlović.

Teški mehanizovani most namenjen je za premošćavanje suvih i vodenih, veštačkih i prirodnih prepreka. Maksimalna širina premošćavanja je do 40 metara, a dubina do 3 metra. Nosivost je do 60 tona za guseničare i do 11 tona po osovini za točkaše.

15.10 -  Helikopterima Vojske Srbije, u ugrožena područja, do 14 časova, prevezeno oko 6,5 tona vode i više od 11 tona hrane, medicinskog materijala i opreme za bebe.

13.53 - Komandant kriznog štaba u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, obišao je nasipe u selu Drenovac na petanaestak kilometara od Šapca u uzvodnom toku Save.

General Diković je tom prilikom pohvalio pripadnike Vojske Srbije, MUP-a, meštane i dobrovoljce koji neprestano rade na punjenju džakova i učvršćivanju obale utvrda da bi se predupredila opasnost od mogućeg probijanja nasipa. Voda je u ovom selu nadomak Šapca podrila nasipe pa se sada postavljaju dodatna ojačanja sa džakovima. Ojačanja se postavljaju ispod niova kilometarskog bedema koji je podignut u ovom području.

Komandant kriznog štaba naredio  je hitnu evakuaciju stanovništva iz sela uz Savu u okolini Šapca, zbog velike opasnosti od pucanja nasipa. Reč je o selima Drenovac, Ševarice, Tabanović, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Miokus, Dragojevac, Mrđenovac i Provo.

Prema rečima komandanta 250. raketne brigade ViPVO brigadnog generala Duška Žarkovića, nekoliko stotina pripadnika Vojske Srbije uz druge građane angažovano je na utvrđivanju bedema u okolini Šapca, uzvodno na reci Savi. Po njegovim rečima, stanje je pod kontrolom, sanacija se vrši na nekoliko kritičnih mesta i on se nada da će se u tome uspeti.

13.10 - Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka iz Centra za obuku Kopnene vojske prikupili su 72.000 dinara i kupili pelene, dečju hranu i pribor za higijenu.  Artikle su predali Crvenom krstu Požarevca radi distribucije građanima kojima je ovakva pomoć neophodna.

12.24 - Do 12 časova helikopterima Vojske Srbije prevezeno je oko 3 tone vode i više od 7 tona hrane, medicinskog materijala i opreme za bebe.

U toku noći ojačavani su nasipi u Šapcu, punjeni džakovi i ojačavani bedemi u rejonu sela Drmno kod Kostolca i evakuisani ljudi sa teritorije Obrenovca.

Jedan od prioritetnih zadataka sada je i snabdevanje građana pitkom vodom, što Vojska Srbije čini u Obrenovcu, Loznici, Svilajncu, Kosjeriću, Užicu, Gadžinom Hanu, Pojatama, Ražnju, Trsteniku, Doljevcu, Ćupriji, Ćićevcu... Na ovom zadatku angažovani su helikopteri i auto-cisterne Vojske Srbije.

Ne prekida se ni evakuacija građana čiji su životi ugroženi. U toku jučerašnjeg dana pripadnici Vojske Srbije evakuisali su ukupno 1649 osoba, od kojih je 290 prihvaćeno u kasarnama u Jakovu i Požarevcu.

Na kritičnoj deonici u Sremu, na liniji Kuzmin - Bosut, angažovani su pripadnici Prve grigade Kopnene vojske. Oni pomažu u evakuaciji ugroženih žitelja Bosuta. Upravo su ovu liniju u toku jučerašnjeg dana obišli ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba general-major Vojin Č. Jondić i komandant Prve brigade brigadni general Stojan Batinić.

Prva brigada obezbedila je oko 250 vreća za spavanje, 200 podmetača i 400 ćebadi za opremanje škola u Martincima i Manđelosu, u koje se smešta deo evakuisanih stanovnika Sremske Rače, Bosuta i Jamene. Evakuisane osobe smeštaju se i u kasarnu „Boško Palkovljević Pinki“.

Evakuacija najugroženijih stanovnika Bosuta je završena.

Vojska brani Šabac

Vojska pomaže u Obrenovcu

Pripadnici Vojske Srbije ojačavaju nasip u Drenovcu kod Šapca


videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Шабац - изјава бригадног генерала Душка Жарковића  | FLV
Пoтпуковник Предраг Јовичић | FLV