Министарство одбране Републике Србије
 
14.05.2014.

Отворена изложба графика из збирке Галерије Дома Војске



У Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба графика „Читање линије“ која представља репрезентативни избор радова из уметничке збирке Галерије Дома Војске. Отварању су присуствовали помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић и начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник Петар Бошковић.

Аутор изложбе је историчарка уметности Оливера Вукотић, кустоскиња Галерије УЛУС-а и једна од најбољих познавалаца тог облика ликовног стваралаштва код нас.

Историчар уметности Никола Кусовац отворио је изложбу, а присутнима су се обратили и директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и ауторка изложбе.

Оливера Вукотић је истакла да је имала част да прегледа неколико стотина графика из Збирке, али и „суров задатак“ да направи сужен избор за изложбу.

- Ретко смо у прилици да видимо овакве драгуље који су приказани на изложбеној поставци. Када сам посматрала те графичке листове, и нашла се пред „расутим бисерима“, имала сам задатак да осмислим шта да радим с тим и како да изаберем неколико графика. Била ми је част што сам ангажована као ауторка изложбе, у овој институцији, и желела бих да захвалим домаћинима на предусретљивости у сваком сегменту посла, рекла је ауторка.

Никола Кусовац говорио је о историји српске графике и њеним ауторима, те је напоменуо да је и Дом Војске, у коме је изложба отворена, утемељио управо графичар Бранко Шотра, оснивач Факултета примењених уметности.

Потпуковник Марковић поздравио је све присутне и подсетио на историјат Збирке, са акцентом на графички део. Он је, такође, представио план будућих активности у Дому Војске и организације наредних изложбених активности.

На изложби је приказано 35 графика еминентних ликовних стваралаца који су обележили југословенску и српску уметност педесетих, шездесетих и седамдесетих година 20. века – Бошко Карановић, Божидар Јакац, Ђорђе Андрејевић Кун, Лазар Вујаклија, Франце Михелић, Бранко Шотра, Емир Драгуљ, Бранко Миљуш и други. Заинтересовани могу да посете изложбу до 14. јуна ове године.

Колекција графика Галерије Дома Војске Србије обухвата око 200 радова који углавном нису излагани. Формирана је претежно од откупа са самосталних или групних изложби, као и од поклона уметника који су својевремено излагали у галерији.

Изложба је део програма у овогодишњој „Ноћи музеја“ 17. маја, и „Недељи музеја“ коју организује Национални комитет међународног савета музеја Србије од 18. до 25. маја. Тема манифестације је „Музејске збирке повезују људе“, што је и основно обележје излагачке делатности Медија центра „Одбрана“ и Галерије Дома Војске Србије.

На вечерашњем отварању изложбе помоћник министра Милош Јанковић уручио је Николи Кусовцу војну спомен-медаљу за изузетан допринос систему одбране Републике Србије, уз образложење да је као „еминентни историчар уметности дао изванредан допринос стручној обради уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије, која броји око 1500 експоната. Изузетан допринос огледа се у дугогодишњој сарадњи са Домом Војске, Медија центром „Одбрана“ и другим институцијама културе у Министарству одбране и Војсци Србије на организацији изложби, процени, заштити и чувању уметничког блага“.



Фотогалерија >>


Видеогалерија >>