Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2014.

Све већи допринос Србије у мировним мисијама УН



Након недавне посете Вашингтону, када је министар одбране у техничкој влади Небојша Родић нагласио посвећеност Србије учешћу у мировним операцијама, у тексту на сајту Стејт департмента похваљено је српско војно руководство због промовисања мира и безбедности.

„Учешће Србије у мултинационалним мировним мисијама, као и стварање лидерске улоге у региону у обуци снага за мировне операције, омогућава Војсци Србије да покаже спремност за предузимање конкретних корака у развијању снага способних да дају значајан допринос регионалној и међународној стабилности“, наводи се у тексту уз тврдњу да ће Сједињене Државе пружити подршку Србији у настојању да се тај позитиван тренд настави.

САД подржавају напоре Србије кроз Иницијативу мировних операција у свету (~Global Peace Operations Initiative - GPOI~), а од уласка у партнерство са Сједињеним Америчким Државама преко Одељења за Иницијативу за мировне операције у свету ~(GPOI)~ 2011. године, број мировњака које Србија упућује у мисије УН значајно је порастао. Уз податак да је од јануара 2014. године Србија упутила 213 мировњака у шест мисија УН, са плановима да се тај број повећа у будућности, истиче се да је Србија била прва држава изван ЕУ која је понудила снаге за мисије Европске уније за обуку у Малију.

Наглашава се да Влада Србије није само пасиван прималац помоћи (преко иницијативе ~GPOI~), већ улаже и занчајна сопствена средстава у изградњу центра за обуку снага за учешће у мировним операцијама, који добија регионални значај.

Део текста посвећен је и чињеници да у складу са Резолуцијом 1325 Савета безбедности Уједињених нација, жене у просеку чине седам процената особља у српским мировним снагама. Србија је послала своју прву жену официра у мировну операцију ~(MONUSCO)~ 2013. године, а од јануара 2014. године, Војска Србије има 15 жена мировњака на терену. Наглашава се да је српска професионална војска потпуно интегрисала жене у војне редове, са све већим бројем жена у официрском кадру.