Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2014.

Sve veći doprinos Srbije u mirovnim misijama UN



Nakon nedavne posete Vašingtonu, kada je ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić naglasio posvećenost Srbije učešću u mirovnim operacijama, u tekstu na sajtu Stejt departmenta pohvaljeno je srpsko vojno rukovodstvo zbog promovisanja mira i bezbednosti.

„Učešće Srbije u multinacionalnim mirovnim misijama, kao i stvaranje liderske uloge u regionu u obuci snaga za mirovne operacije, omogućava Vojsci Srbije da pokaže spremnost za preduzimanje konkretnih koraka u razvijanju snaga sposobnih da daju značajan doprinos regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti“, navodi se u tekstu uz tvrdnju da će Sjedinjene Države pružiti podršku Srbiji u nastojanju da se taj pozitivan trend nastavi.

SAD podržavaju napore Srbije kroz Inicijativu mirovnih operacija u svetu (~Global Peace Operations Initiative - GPOI~), a od ulaska u partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama preko Odeljenja za Inicijativu za mirovne operacije u svetu ~(GPOI)~ 2011. godine, broj mirovnjaka koje Srbija upućuje u misije UN značajno je porastao. Uz podatak da je od januara 2014. godine Srbija uputila 213 mirovnjaka u šest misija UN, sa planovima da se taj broj poveća u budućnosti, ističe se da je Srbija bila prva država izvan EU koja je ponudila snage za misije Evropske unije za obuku u Maliju.

Naglašava se da Vlada Srbije nije samo pasivan primalac pomoći (preko inicijative ~GPOI~), već ulaže i zančajna sopstvena sredstava u izgradnju centra za obuku snaga za učešće u mirovnim operacijama, koji dobija regionalni značaj.

Deo teksta posvećen je i činjenici da u skladu sa Rezolucijom 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, žene u proseku čine sedam procenata osoblja u srpskim mirovnim snagama. Srbija je poslala svoju prvu ženu oficira u mirovnu operaciju ~(MONUSCO)~ 2013. godine, a od januara 2014. godine, Vojska Srbije ima 15 žena mirovnjaka na terenu. Naglašava se da je srpska profesionalna vojska potpuno integrisala žene u vojne redove, sa sve većim brojem žena u oficirskom kadru.