Министарство одбране Републике Србије
 
13.03.2014.

Потписан Протокол о донацији Краљевине Норвешке



Трочлана делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке, коју је предводила виша саветница у Министарству одбране Астрид Сетсас, боравила је у посети Министарству одбране Републике Србије, од 10. до 13. марта.

Првог дана посете, одржан је састанак представника Управе за војно здравство, предвођених пуковником проф. др Предрагом Ромићем, и норвешке делегације са представницима Светског удружења хирурга у области трауматологије – ~ATLS~. Краљевина Норвешка је исказала заинтересованост за подршку имплементацији ~ATLS~ процедура и курсева у Србији, након чега би Република Србија добила прилику да се као 22 европска држава прикључи овој светској организацији.

Током посете, одржан је и састанак Заједничке радне групе Србија-Норвешка, на којем се разговарало о доопремању Лаке пољске болнице нивоа ~II ~и приоритетима војномедицинске сарадње две државе у наредном периоду.  Војномедицинска сарадња једна је од тежишних области билатералне војне сарадње министарстава одбране Републике Србије и  Краљевине Норвешке.

Представници норвешке делегације посетили су и ЦУК АБХО у Крушевцу, где су се упознали са капацитетима Центра и обишли РХ лабораторију, за чије доопремање ће Краљевина Норвешка  издвојити средства у износу од 13.000 евра.

Протокол о донацији Министарства одбране Краљевине Норвешке за доопремање Лаке пољске болнице нивоа ~II ~потписали су данас у Београду бригадни генерал проф. др Зоран Поповић и виша саветница у Министарству одбране Краљевине Норвешке Астрид Сетсас. Вредност донације износи 160.000 евра и намењена је за куповину додатне опреме за Лаку пољску болницу нивоа~ II~. Након завршетка процеса доопремања, предвиђено је да болница буде стављена у оперативну употребу Балканских војномедицинских снага.

Потписивање протокола о донацији резултат је недавно реализованих билатералних одбрамбених консултација одржаних у Ослу, од 4. до 6. фебруара 2014. године.