Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.03.2014.

Potpisan Protokol o donaciji Kraljevine Norveške



Tročlana delegacija Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške, koju je predvodila viša savetnica u Ministarstvu odbrane Astrid Setsas, boravila je u poseti Ministarstvu odbrane Republike Srbije, od 10. do 13. marta.

Prvog dana posete, održan je sastanak predstavnika Uprave za vojno zdravstvo, predvođenih pukovnikom prof. dr Predragom Romićem, i norveške delegacije sa predstavnicima Svetskog udruženja hirurga u oblasti traumatologije – ~ATLS~. Kraljevina Norveška je iskazala zainteresovanost za podršku implementaciji ~ATLS~ procedura i kurseva u Srbiji, nakon čega bi Republika Srbija dobila priliku da se kao 22 evropska država priključi ovoj svetskoj organizaciji.

Tokom posete, održan je i sastanak Zajedničke radne grupe Srbija-Norveška, na kojem se razgovaralo o doopremanju Lake poljske bolnice nivoa ~II ~i prioritetima vojnomedicinske saradnje dve države u narednom periodu.  Vojnomedicinska saradnja jedna je od težišnih oblasti bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane Republike Srbije i  Kraljevine Norveške.

Predstavnici norveške delegacije posetili su i CUK ABHO u Kruševcu, gde su se upoznali sa kapacitetima Centra i obišli RH laboratoriju, za čije doopremanje će Kraljevina Norveška  izdvojiti sredstva u iznosu od 13.000 evra.

Protokol o donaciji Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške za doopremanje Lake poljske bolnice nivoa ~II ~potpisali su danas u Beogradu brigadni general prof. dr Zoran Popović i viša savetnica u Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške Astrid Setsas. Vrednost donacije iznosi 160.000 evra i namenjena je za kupovinu dodatne opreme za Laku poljsku bolnicu nivoa~ II~. Nakon završetka procesa doopremanja, predviđeno je da bolnica bude stavljena u operativnu upotrebu Balkanskih vojnomedicinskih snaga.

Potpisivanje protokola o donaciji rezultat je nedavno realizovanih bilateralnih odbrambenih konsultacija održanih u Oslu, od 4. do 6. februara 2014. godine.