Министарство одбране Републике Србије
 
07.03.2014.

Помоћник министра за политику одбране са директором Директората за политику одбране Словеније



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић састао се данас са директором Дирекције за политику одбране Републике Словеније Приможем Шавцом, који предводи делегацију Министарства одбране Републике Словеније у посети Републици Србији.

Помоћник министра Јовановић представио је саговорницима актуелне задатке Министарства одбране и упознао их са достигнутим степеном и приоритетима реформе система одбране у наредном периоду.

Он је презентовао учешће Републике Србије у регионалним иницијативама, констатујући да је пријемом у чланство Процеса сарадње министара одбране у Југоисточној Европи (~SEDM~) Србија постала пуноправан члан свих регионалних безбедносних иницијатива развијених на простору Југоисточне Европе, изузев Америчко-јадранске повеље (А-5) у којој је посматрач.

У том смислу, Јовановић је нагласио да Република Србија улаже велике напоре у унапређење регионалне сарадње и побољшање односа са суседним државама и истакао да активности које се спроводе у оквиру регионалних иницијатива јачају свеукупну безбедност, а дијалог и сарадња доприносе већој стабилности региона Југоисточне Европе.

У разговору са Шавцом постигнута је сагласност о корисности постигнутог степена регионалне сарадње и о потреби да у предстојећем периоду све државе учеснице изложе конкретне идеје и предлоге о могућностима за рационализацију и синхорнизацију активности регионалних иницијатива.

Истакнуто је да Србија показује јасну опредељеност да допринесе међународној безбедности и миру значајним учешћем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама Уједнињених нација и Европске уније широм света.

Сарадња у области одбране је обострано оцењена врло добром, уз истицање могућности даљег унапређења у области војне медицине и образовања као и војно-економске сарадње.