Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.03.2014.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane sa direktorom Direktorata za politiku odbrane Slovenije



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović sastao se danas sa direktorom Direkcije za politiku odbrane Republike Slovenije Primožem Šavcom, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane Republike Slovenije u poseti Republici Srbiji.

Pomoćnik ministra Jovanović predstavio je sagovornicima aktuelne zadatke Ministarstva odbrane i upoznao ih sa dostignutim stepenom i prioritetima reforme sistema odbrane u narednom periodu.

On je prezentovao učešće Republike Srbije u regionalnim inicijativama, konstatujući da je prijemom u članstvo Procesa saradnje ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi (~SEDM~) Srbija postala punopravan član svih regionalnih bezbednosnih inicijativa razvijenih na prostoru Jugoistočne Evrope, izuzev Američko-jadranske povelje (A-5) u kojoj je posmatrač.

U tom smislu, Jovanović je naglasio da Republika Srbija ulaže velike napore u unapređenje regionalne saradnje i poboljšanje odnosa sa susednim državama i istakao da aktivnosti koje se sprovode u okviru regionalnih inicijativa jačaju sveukupnu bezbednost, a dijalog i saradnja doprinose većoj stabilnosti regiona Jugoistočne Evrope.

U razgovoru sa Šavcom postignuta je saglasnost o korisnosti postignutog stepena regionalne saradnje i o potrebi da u predstojećem periodu sve države učesnice izlože konkretne ideje i predloge o mogućnostima za racionalizaciju i sinhornizaciju aktivnosti regionalnih inicijativa.

Istaknuto je da Srbija pokazuje jasnu opredeljenost da doprinese međunarodnoj bezbednosti i miru značajnim učešćem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedninjenih nacija i Evropske unije širom sveta.

Saradnja u oblasti odbrane je obostrano ocenjena vrlo dobrom, uz isticanje mogućnosti daljeg unapređenja u oblasti vojne medicine i obrazovanja kao i vojno-ekonomske saradnje.