Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2014.

Обележен Дан Војне болнице Ниш



Свечаношћу у Дому Војске Србије у Нишу данас је обележен Дан Војне болнице Ниш - 22.јануар и 136 година од оснивања Велике војне болнице за хиљаду рањеника и болесника.

  - Данас је Војна болница Ниш војноздравствена установа чија је основна делатност превентивно деловање и санитетско збрињавање повређених и оболелих на примарном и секундарном нивоу здравствене заштите, рекао је на свечаности управник те установе пуковник Радиша Витас. Он је додао да се  делокруг рада непрекидно унапређује увођењем нових дијагностичких и терапијских процедура, школовањем кадра, технолошко-техничким опремањем и инфраструктурним унапређењем услова смештаја болесника и људства.

  Пуковник Витас је у свом говору посебно истакао контунуитет учешћа те војноздравствене установе  у мировним операцијама од 1973.године и ангажовања у мисијама УН на Синају и у Анголи, па до данас када њени лекари и медицински техничари учествују у мисијама у Конгу, Чаду, Уганди и Сомалији. У последњих десет година, према његовим речима, 115 припадника Војне болнице Ниш учествовало је у 23 мултинационалне операције.

Начелник Управе за војно здравство МО бригадни генерал Зоран Поповић је, честитајући празник припадницима те установе, нагласио да се и у овим тешким временима мора ићи напред, пре свега на пољу увођења нових метода и технологија, едукације људи и тимског рада.

Прослави су присуствовали начелник ВМА бригадни генерал Марјан Новаковић, заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, командат Треће бригаде КоВ бригадни генерал Желимир Глишовић, представници локалне самоуправе и војно-санитетских и цивилних здравствених установа.

На свечаности су додељене стимулативне мере. Министар одбране Небојша Родић је доделио војне спомен-медаље пуковнику Слободану Ћирићу и војним службеницима Биљани Јововић и Снежани Петковић, док је новчано наградио потпуковника Милоша Костова. Управник Војне болнице Ниш је за успешну сарадњу у протеклом периоду уручио Велике плакете представницима Треће бригаде КоВ и РФЗО за Нишавски округ.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Зоран Поповић | FLV
Полагање венаца | FLV
Свечана академија | FLV