Министарство одбране Републике Србије
 
20.01.2014.

Почетак усавршавања полазника 3. класе ВСБО



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић присуствовао је данас свечаности поводом почетка усавршавања полазника 3. класе Високих студија безбедности и одбране у амфитеатру Центра за симулације и учење на даљину Војне академије.

Свечаности су присуствовали и министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, који су, уз министарку енергетике, развоја и заштите животне средине Зорану Михајловић и министра финансија Лазарa Крстића, полазници 3.генерације тог највишег нивоа усавршавања у систему националне безбедности.

Уз њих, међу 15 полазника Високих студија безбедности су и помоћник министра у Министарству унутрашњих послова, четири официра Војске Србије, три државна службеника и два полазника из оружаних снага Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, као и државни службеник Републике Македоније.

Изражавајући задовољство што је у присуству полазника ВСБО, министар одбране Небојша Родић истакао је да је организовање тог нивоа усавршавања специфичан војнообразовни одговор на обавезе које проистичу из стратегије националне безбедности која, између осталог, налаже координисани наступ у областима спољне, економске и социјалне политике, политике одбране, унутрашње безбедности и друге области друштвеног живота.

- Структура полазника одражава и тај захтев, потврђујући чињеницу, да безбедност и одбрана земље представљају недељиво државно питање које превазилази надлежности појединачног министарства. Превентиван, ефикасан и међуресорни приступ овим питањима најадекватнији је одговор на променљиво безбедносно окружење и све већи број изазова за савремено друштво- нагласио је министар Родић.

Евидентно је, оценио је министар одбране, да се данас све више истиче, како су људски ресурси главна конкурентна предност на глобалном тржишту, тако су и за сваки систем безбедности кључни његови кадровски потенцијали као критичан ресурс напретка.

- Чини се да не постоји, или је бар тешко наћи, нешто важније од образовања, а тиме и од знања као стечене и неотклоњиве вредности и интелектуалног капитала. То је данас један континуирани и никада завршени процес и то се види и по нашим програмима и опредељењима у Србији, и свакако у Министарству одбране и Војсци Србије – истакао је министар Родић, посебно истичући важност што су међу полазницима службеници и припадници оружаних снага из региона, што је доказ да су национална и регионална безбедност међусобно условљене.

Обраћајући се полазницима, министар Родић је поручио да ће током усавршавања, бити у прилици да из другачије перспективе сагледају изазове са којима се суочава систем безбедности и одбране како у земљи тако и у региону, али и шире.

- Ваше усавршавање израз је поверења ваших претпостављених, без обзира на уважене функције које сада обављате, али и ваша одговорност и обавеза јер вам се отвара перспектива да будете међу најодговорнијим у систему безбедности и одбране. Стога, радите одговорно и посвећено увећавајући сопствени капацитет за будући допринос да живимо боље и да новим генерацијама оставимо лепшу и богатију отаџбину и јачање регионалних веза – закључио је министар Родић.

Према речима начелника ВСБО пуковника Слободана Јоксимовића, активности током усавршавања почивају на два стуба – одржавању високог квалитета наставног процеса и на обезбеђивању најбољих услова за рад и живот полазника.

- Програм усавршавања прилагођавамо променама у окружењу, па ове године преусмеравамо се са тематике управљање системом безбедности на припреме система безбедности и одбране које проистичу из процеса преговарања о чланству Европској унији – истакао је пуковник Јоксимовић додајући да се промене огледају и у избору предавача у овој генерацији.

На крају свечаности, начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна уручио је захвалницу изасланику одбране Велике Британије пуковнику Вилијаму Инглишу за допринос у раду  ВСБО.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Небојша Родић | FLV
Државни секретар Зоран Ђорђевић | FLV
Свечаност | FLV
Начелник ВСБО пуковник Слободан Јоксимовић | FLV
Mинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин | FLV