Министарство одбране Републике Србије
 
13.11.2013.

Тим Специјалне бригаде спреман за мисију „Аталанта“



Дванаесточлани тим Специјалне бригаде који ће бити ангажован у операцији Европске уније за заштиту бродова у Аденском заливу, на обалама Сомалије, успешно је, на београдском Ушћу, прошао евалуацију обучености. Евалуацији су присуствовали заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић и начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић.

Операција „Аталанта“, чији део ће, од прве половине децембра, бити овај Први аутономни тим за заштиту бродова, представља део глобалне иницијативе Европске уније за решавање кризе у Сомалији, коју карактеришу унутрашње политичке поделе и ескалације насиља, као и честе талачке кризе због деловања пирата.

После неформалних евалуација, током обуке у Француској и Грчкој, данашња формална евалуација „Пират 01“, потврдила је спремност ове елитне групе Специјалне бригаде да се прикључи партнерским снагама на броду „Каролина скан“, чија је мисија заштита бродова хуманитарне организације „Светски програм за храну“ и трговачких бродова у зони операције, као и одвраћање, превентивне и репресивне акције које спречавају оружане пљачке и одржавају пловне путева отвореним за безбедан саобраћај.

Говорећи о досадашњем току припрема тима Војске Србије, генерал-мајор Горан Радовановић је истакао да су наши војници показали пре свега војничку вољу, одлучност и способност да изврше поверени задатак.

– Тренинге и обуке смо изводили са нашим партнерима у Француској, на Криту и на нашим полигонима. Изузетно сам задовољан данас показаним нивоом оспособљености као и мотивисаношћу лица која ће учествовати у мировној операцији, која ће, сигуран сам, бити у функцији подизања угледа Војске Србије и Републике Србије, истакао је заменик команданта Здружене оперативне команде.

Пуковник Миливоје Пајовић рекао је да се процене безбедносних ризика раде за све мисије у којима учествују припадници Војске Србије и да је у том погледу операција „Аталанта“ на првом месту.

– Наши људи се припремају да буду буквално у ситуацији која је веома приближна борбеној, и то их чека у Аденском заливу, у водама Индијског океана. Иначе, ми већ имамо четворицу официра у овој мисији, тројицу у Оперативној команди у Лондону и једног на командном броду и они ће практично дочекати наш тим који ће у првој недељи децембра отпочети мисију на броду „Каролина скан“.