Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.11.2013.

Tim Specijalne brigade spreman za misiju „Atalanta“



Dvanaestočlani tim Specijalne brigade koji će biti angažovan u operaciji Evropske unije za zaštitu brodova u Adenskom zalivu, na obalama Somalije, uspešno je, na beogradskom Ušću, prošao evaluaciju obučenosti. Evaluaciji su prisustvovali zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Goran Radovanović i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Operacija „Atalanta“, čiji deo će, od prve polovine decembra, biti ovaj Prvi autonomni tim za zaštitu brodova, predstavlja deo globalne inicijative Evropske unije za rešavanje krize u Somaliji, koju karakterišu unutrašnje političke podele i eskalacije nasilja, kao i česte talačke krize zbog delovanja pirata.

Posle neformalnih evaluacija, tokom obuke u Francuskoj i Grčkoj, današnja formalna evaluacija „Pirat 01“, potvrdila je spremnost ove elitne grupe Specijalne brigade da se priključi partnerskim snagama na brodu „Karolina skan“, čija je misija zaštita brodova humanitarne organizacije „Svetski program za hranu“ i trgovačkih brodova u zoni operacije, kao i odvraćanje, preventivne i represivne akcije koje sprečavaju oružane pljačke i održavaju plovne puteva otvorenim za bezbedan saobraćaj.

Govoreći o dosadašnjem toku priprema tima Vojske Srbije, general-major Goran Radovanović je istakao da su naši vojnici pokazali pre svega vojničku volju, odlučnost i sposobnost da izvrše povereni zadatak.

– Treninge i obuke smo izvodili sa našim partnerima u Francuskoj, na Kritu i na našim poligonima. Izuzetno sam zadovoljan danas pokazanim nivoom osposobljenosti kao i motivisanošću lica koja će učestvovati u mirovnoj operaciji, koja će, siguran sam, biti u funkciji podizanja ugleda Vojske Srbije i Republike Srbije, istakao je zamenik komandanta Združene operativne komande.

Pukovnik Milivoje Pajović rekao je da se procene bezbednosnih rizika rade za sve misije u kojima učestvuju pripadnici Vojske Srbije i da je u tom pogledu operacija „Atalanta“ na prvom mestu.

– Naši ljudi se pripremaju da budu bukvalno u situaciji koja je veoma približna borbenoj, i to ih čeka u Adenskom zalivu, u vodama Indijskog okeana. Inače, mi već imamo četvoricu oficira u ovoj misiji, trojicu u Operativnoj komandi u Londonu i jednog na komandnom brodu i oni će praktično dočekati naš tim koji će u prvoj nedelji decembra otpočeti misiju na brodu „Karolina skan“.