Министарство одбране Републике Србије
 
30.10.2013.

Састанак министра одбране са начелником Генералштаба Румуније



Министар одбране Небојша Родић разговарао је данас са начелником Генералштаба Војске Румуније генерал-потпуковником Штефаном Данилом о сарадњи у области одбране.

Констатовано је да сарадња у области одбране прати политичке односе две земље, а да су заједничке војне вежбе круна војне сарадње. Обе стране изразиле су заинтересованост да се та сарадња настави и ојача. Истакнута је вежба ~“Air Solution”~ која се реализује у двогодишњим циклусима и у великој мери доприноси повећању нивоа оперативних способности два ваздухопловства.

Румунски начелник Генералштаба упознат је са приоритетима Министарства одбране када је реч о сарадњи са Европском унијом. То су унапређење административних капацитета за активнију сарадњу у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, учешће у операцијама за управљање кризама и развој заједничких пројеката са Европском одбрамбеном агенцијом.

Поздрављена је подршка у области усавршавања и школовања припадника нашег Министарства одбране у Румунији, те је предложено унапређење војнообразовне сарадње, односно могућност школовања припадника румунских оружаних снага на Војној и Војномедицинској академији.

„Желимо да јачамо регионалну сарадњу. Центар за усавршавање кадрова АБХО и база „Југ“ нуде изванредне могућности за обуку припадника румунских оружаних снага. Са друге стране, нама би ангажовање у мултинационалном батаљону „Тиса“ било од великог значаја, јер би на тај начин била ојачана сарадња када је реч о помоћи цивилном становништву у случају поплава“, истакао је министар Родић.

Закључено је да су добросуседски и пријатељски односи Србије и Румуније од изузетне важности за регион. Исказана је захвалност за до сада принцијелан став Румуније по питању непризнавања Косова и Метохије, континуирану подршку Србији у процесу евроинтеграција и професионалност припадника румунског контигента у оквиру КФОР-а.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV