Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.10.2013.

Sastanak ministra odbrane sa načelnikom Generalštaba Rumunije



Ministar odbrane Nebojša Rodić razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Rumunije general-potpukovnikom Štefanom Danilom o saradnji u oblasti odbrane.

Konstatovano je da saradnja u oblasti odbrane prati političke odnose dve zemlje, a da su zajedničke vojne vežbe kruna vojne saradnje. Obe strane izrazile su zainteresovanost da se ta saradnja nastavi i ojača. Istaknuta je vežba ~“Air Solution”~ koja se realizuje u dvogodišnjim ciklusima i u velikoj meri doprinosi povećanju nivoa operativnih sposobnosti dva vazduhoplovstva.

Rumunski načelnik Generalštaba upoznat je sa prioritetima Ministarstva odbrane kada je reč o saradnji sa Evropskom unijom. To su unapređenje administrativnih kapaciteta za aktivniju saradnju u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, učešće u operacijama za upravljanje krizama i razvoj zajedničkih projekata sa Evropskom odbrambenom agencijom.

Pozdravljena je podrška u oblasti usavršavanja i školovanja pripadnika našeg Ministarstva odbrane u Rumuniji, te je predloženo unapređenje vojnoobrazovne saradnje, odnosno mogućnost školovanja pripadnika rumunskih oružanih snaga na Vojnoj i Vojnomedicinskoj akademiji.

„Želimo da jačamo regionalnu saradnju. Centar za usavršavanje kadrova ABHO i baza „Jug“ nude izvanredne mogućnosti za obuku pripadnika rumunskih oružanih snaga. Sa druge strane, nama bi angažovanje u multinacionalnom bataljonu „Tisa“ bilo od velikog značaja, jer bi na taj način bila ojačana saradnja kada je reč o pomoći civilnom stanovništvu u slučaju poplava“, istakao je ministar Rodić.

Zaključeno je da su dobrosusedski i prijateljski odnosi Srbije i Rumunije od izuzetne važnosti za region. Iskazana je zahvalnost za do sada princijelan stav Rumunije po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, kontinuiranu podršku Srbiji u procesu evrointegracija i profesionalnost pripadnika rumunskog kontigenta u okviru KFOR-a.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV