Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2013.

Прва жена официр Војске Србије у мировној мисији



ДОКТОРКА СА ОНЕ СТРАНЕ ЕКВАТОРА

Киншаса, престоница Демократске Републике Конго, током наредних шест месеци биће нови дом поручници др Наташи Стошић, која се 25. октобра, са још пет колега придружује српском тиму АМЕТ за санитетску евакуацију ваздушним путем у мултинационалној операцији УН ~MONUSCO~. Међутим, оно што ту одлучну двадесетдеветогодишњакињу издваја од осталих „мировњака“ је то што је она прва жена официр Војске Србије која ће понети плаву беретку у мултинационалној мировној операцији.

После више од две године на почетним војничким дужностима, на месту командира Другог тима у чети за обуку санитетске службе Центра за обуку логистике Команде за обуку, поручница др Наташа Стошић сматрала је да је време за искорак у каријери. Мисија у Конгу учинила јој се као право место на коме официр санитетске службе може да искуси нешто ново и другачије.

– Велика ми је част што сам изабрана за тако одговоран задатак, имајући у виду чињеницу да је на конкурсу било много искусних колега. Знам да је реч о уиграној мисији, у коју се већ неколико година упућују припадници наше војске. Очекују ме одговорне, командирске дужности, али и вођење документације, контрола, као и логистичке дужности. Ту је и организација преузимања пацијента, транспорта и предавања одговарајућој установи – истиче др Стошић, која је након завршеног Медицинског факултета у Нишу и школе резервних официра примљена у санитетску службу наше војске.

На далек пут креће са великом подршком породице и пријатеља, а како каже, колеге из јединице једва чекају да се врати и подели са њима своја искуства. Одвојеност од најближих, искрена је, лакше ће подносити уз интернет, а за сада је тајна на чију ће адресу стићи прва разгледница из Конга.