Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2013.

Prva žena oficir Vojske Srbije u mirovnoj misiji



DOKTORKA SA ONE STRANE EKVATORA

Kinšasa, prestonica Demokratske Republike Kongo, tokom narednih šest meseci biće novi dom poručnici dr Nataši Stošić, koja se 25. oktobra, sa još pet kolega pridružuje srpskom timu AMET za sanitetsku evakuaciju vazdušnim putem u multinacionalnoj operaciji UN ~MONUSCO~. Međutim, ono što tu odlučnu dvadesetdevetogodišnjakinju izdvaja od ostalih „mirovnjaka“ je to što je ona prva žena oficir Vojske Srbije koja će poneti plavu beretku u multinacionalnoj mirovnoj operaciji.

Posle više od dve godine na početnim vojničkim dužnostima, na mestu komandira Drugog tima u četi za obuku sanitetske službe Centra za obuku logistike Komande za obuku, poručnica dr Nataša Stošić smatrala je da je vreme za iskorak u karijeri. Misija u Kongu učinila joj se kao pravo mesto na kome oficir sanitetske službe može da iskusi nešto novo i drugačije.

– Velika mi je čast što sam izabrana za tako odgovoran zadatak, imajući u vidu činjenicu da je na konkursu bilo mnogo iskusnih kolega. Znam da je reč o uigranoj misiji, u koju se već nekoliko godina upućuju pripadnici naše vojske. Očekuju me odgovorne, komandirske dužnosti, ali i vođenje dokumentacije, kontrola, kao i logističke dužnosti. Tu je i organizacija preuzimanja pacijenta, transporta i predavanja odgovarajućoj ustanovi – ističe dr Stošić, koja je nakon završenog Medicinskog fakulteta u Nišu i škole rezervnih oficira primljena u sanitetsku službu naše vojske.

Na dalek put kreće sa velikom podrškom porodice i prijatelja, a kako kaže, kolege iz jedinice jedva čekaju da se vrati i podeli sa njima svoja iskustva. Odvojenost od najbližih, iskrena je, lakše će podnositi uz internet, a za sada je tajna na čiju će adresu stići prva razglednica iz Konga.