Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2013.

Обележена годишњица ослобођења Београда



Председник Србије Томислав Николић положио је данас венце на споменик ослободиоцима Београда и споменик Црвеноармејцу поводом 69. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Уз интонирање химне и почасни строј Гарде Војске Србије, председник Николић, у спомен књигу је  записао: „Да није било вас у Србији се не би рађала деца, а рађају се честита и поносна деца Србије која вас никад неће заборавити. Заувек хвала”.

Венце су, на споменик ослободилаца Београда и споменик Црвеноармејцу, такође, положили и премијер Ивица Дачић, који је предводио државну церемонију, као и начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна који је предводио делегацију Министарства одбране, представници Министарства рада и социјалне политике, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и амбасаде Руске Федерације, Украјинe, Белорусије и Азербејџана у Републици Србији.

Премијер Дачић је поводом 69 година од ослобођања главног  града у Другом светском рату  у  спомен књигу  записао:

"Ослободиоци Београда припадници партизанске војске и Црвене армије заслужују да вечно буду део колективног сећања грађана Београда и Србије. Нек им је вечна слава, хвала им што су уткали своје животе за слободу Србије. Нама је обавеза једино да ту слободу чувамо и од заборава и од неких нових завојевачa".

  У оквиру обележавања годишњице, делегација Ваздухопловства и ПВО Војске Србије, положила је венце крај споменика страдалим совјетским ветеранима на Авали.

На данашњи дан 1944. године, припадници Народноослободилачке војске Југославије, након вишедневних крвавих и тешких борби, помогнути својим совјетским савезницима, ослободили су главни град Србије и Југославије. Тиме су окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпео штету изузетно великог обима.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Председник Србије Томислав Николић полаже венцe | FLV
Премијер Ивица Дачић и делегације полажу венце | FLV
Полагање венаца на Авали | FLV