Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2013.

Obeležena godišnjica oslobođenja Beograda



Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas vence na spomenik oslobodiocima Beograda i spomenik Crvenoarmejcu povodom 69. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himne i počasni stroj Garde Vojske Srbije, predsednik Nikolić, u spomen knjigu je  zapisao: „Da nije bilo vas u Srbiji se ne bi rađala deca, a rađaju se čestita i ponosna deca Srbije koja vas nikad neće zaboraviti. Zauvek hvala”.

Vence su, na spomenik oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoarmejcu, takođe, položili i premijer Ivica Dačić, koji je predvodio državnu ceremoniju, kao i načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna koji je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i ambasade Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Republici Srbiji.

Premijer Dačić je povodom 69 godina od oslobođanja glavnog  grada u Drugom svetskom ratu  u  spomen knjigu  zapisao:

"Oslobodioci Beograda pripadnici partizanske vojske i Crvene armije zaslužuju da večno budu deo kolektivnog sećanja građana Beograda i Srbije. Nek im je večna slava, hvala im što su utkali svoje živote za slobodu Srbije. Nama je obaveza jedino da tu slobodu čuvamo i od zaborava i od nekih novih zavojevača".

  U okviru obeležavanja godišnjice, delegacija Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, položila je vence kraj spomenika stradalim sovjetskim veteranima na Avali.

Na današnji dan 1944. godine, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, nakon višednevnih krvavih i teških borbi, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su glavni grad Srbije i Jugoslavije. Time su okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo štetu izuzetno velikog obima.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Председник Србије Томислав Николић полаже венцe | FLV
Премијер Ивица Дачић и делегације полажу венце | FLV
Полагање венаца на Авали | FLV