Министарство одбране Републике Србије
 
26.09.2013.

„Застава филм“ на фестивалу историјског и војног филма у Варшави



Припадници Војнофилмског центра „Застава филм“ учествовали су на Међународном фестивалу историјског и војног филма који се од 16. до 21. септембра одржао у Академији националне oдбране Пољске у Варшави.

На фестивалу су учествовали представници 15 земаља, а током шест дана изведено је 70 пројекција из категорија играног, документарног и војног филма.

ВФЦ „Застава филм“ се представио са три филма која су произведена у предходне две године, од којих је филм „Век одважних“, рађен у копродукцији са РТС-ом, добио специјално признање Централне војне библиотеке, партнера фестивала, у категорији документарног војног филма.  Филмови „Историја одбрамбене индустрије Србије“ и „Школски авион Ласта“ оцењени су високом оценом за технички квалитет и специјалне ефекте.

- Било је ово драгоцено искуство које ће нам користити у реализацији неких нових пројеката у наредном периоду, истакао је директор ВФЦ „Застава филм“ потпуковник Мате Вујновић и додао да је учешћем ВФЦ на фестивалу, искоришћена идеална прилика да се после дуго година, Министарство oдбране и Војскa Србије промовишу у међународним оквирима кроз војну филмску делатност.

У име oрганизатора фестивала, бригадни генерал др Богуслав Пацек, ректор Војне aкадемије, захвалио jе потпуковнику Вујновићу и мајору Иконићу за учешће на фестивалу и изразио посебну захвалност Министарству oдбране Републике Србије што је препознала ову манифестацију.