Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.09.2013.

„Zastava film“ na festivalu istorijskog i vojnog filma u Varšavi



Pripadnici Vojnofilmskog centra „Zastava film“ učestvovali su na Međunarodnom festivalu istorijskog i vojnog filma koji se od 16. do 21. septembra održao u Akademiji nacionalne odbrane Poljske u Varšavi.

Na festivalu su učestvovali predstavnici 15 zemalja, a tokom šest dana izvedeno je 70 projekcija iz kategorija igranog, dokumentarnog i vojnog filma.

VFC „Zastava film“ se predstavio sa tri filma koja su proizvedena u predhodne dve godine, od kojih je film „Vek odvažnih“, rađen u koprodukciji sa RTS-om, dobio specijalno priznanje Centralne vojne biblioteke, partnera festivala, u kategoriji dokumentarnog vojnog filma.  Filmovi „Istorija odbrambene industrije Srbije“ i „Školski avion Lasta“ ocenjeni su visokom ocenom za tehnički kvalitet i specijalne efekte.

- Bilo je ovo dragoceno iskustvo koje će nam koristiti u realizaciji nekih novih projekata u narednom periodu, istakao je direktor VFC „Zastava film“ potpukovnik Mate Vujnović i dodao da je učešćem VFC na festivalu, iskorišćena idealna prilika da se posle dugo godina, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije promovišu u međunarodnim okvirima kroz vojnu filmsku delatnost.

U ime organizatora festivala, brigadni general dr Boguslav Pacek, rektor Vojne akademije, zahvalio je potpukovniku Vujnoviću i majoru Ikoniću za učešće na festivalu i izrazio posebnu zahvalnost Ministarstvu odbrane Republike Srbije što je prepoznala ovu manifestaciju.