Министарство одбране Републике Србије
 
11.07.2013.

Свечаност у Дому Народне скупштине




Председник Србије Томислав Николић уручио је данас на свечаности у Дому Народне скупштине официрске сабље тројици најбољих официра 56. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране и значке полазницима 2. класе Високих студија безбедности и одбране.

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић уручио је официрске сабље свима који су успешно завршили школовање на ГШУ.

Најбољи слушаоци 56. класе ГШУ су потпуковник Тиосав Јанковић (просечна оцена 9,40), потпуковник Драган Месаровић (9,40) и потпуковник Миле Витезовић (9,40).

На усавршавању у 2. класи ВСБО било је пет официра из Војске Србије, шест из министарстава и агенција Владе Србије, припадник Народне скупштине и три официра из БиХ, Хрватске и Словеније. На Генералштабном усавршавању школовано је 23 официра.

Свечаности су присуствовали и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, патријарх Иринеј, министри у Влади Србије, страни војни изасланици, родбина и пријатељи полазника.

Председник Србије истакао је да су знамења – значке и сабље – заслужено у рукама полазника који сада представљају тим са заједничким вредностима, истоветном мисијом и задатком.

- Снага тог тима проистиче из сврхе и циљева којима служи, а нема узвишенијих колективних циљева од одбране државе и јачања њеног система безбедности. Очување мира, стварање отпорног и снажног система безбедности земље и развој регионалне сарадње, између осталог, служе за то да грађани појединачно, држава и друштво буду у стању да у миру и безбедно остварују своје циљеве и следе своје снове, рекао је председник Србије.

Николић је додао да се друштво и институције мењају, а да људе који ће обављати високе функције треба и даље да красе радозналост, жеља за стицањем нових знања и искустава и напори да стално интелектуално напредују.

- Не уљуљкујете се у звањима и знањима које сте до данас добили, јер знања све брже застаревају. Само мудрост трајно опстаје. Њена основа јесте знање, али и способност размишљања, васпитање и искуство. Мудрост нам је потребна да бисмо очували оно што су нам претходне генерације оставиле у наслеђе. Визија, стрпљивост и добра воља потребни су нам да обнављамо и јачамо везе и сарадњу у региону, рекао је Николић.

Честитајући полазницима на успешно завршеном школовању, начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић истакао је да оно што ту школу чини јединственом су предавања највиших државника, универзитетских професора из земље и из иностранства, амбасадора, представника верских заједница и генерала наше војске, као и реализација наставе кроз извођење студијских, командантских и наставних путовања.

- Потврда међународног угледа нашег војног школства и Универзитета одбране су официри из Русије, Кине, Сједињених Америчких Држава, Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Македоније који су школовани у Школи националне одбране досада – истакао је пуковник Јелић поручујући полазницима да су они одабрани да буду носиоци нових идеја и нове енергије у реализацији задатака и проверених вредности, да раде за добро своје државе, војске и свог народа.

У име полазника, окупљенима се обратио најбољи полазник потпуковник Тиосав Јанковић истичући да је данас за све њих посебан дан, јер су током школовања уложили много труда да би одговорили свим захтевима.

- Заједно са професорима смо успели да отклонимо многе дилеме, проширимо постојећа знања, стекнемо нове потребе за стратегијско размишљање и решавање оперативних проблема – нагласио је он, посебно се захваљујући породицама полазника на стрпљењу и разумевању и несебичној помоћи и подршци.

Високе студије безбедности и одбране представљају организацијску целину у Школи националне одбране у којој се једном годишње реализује највиши ниво усавршавања официра, државних службеника Министарства одбране, других министарстава и агенција Владе Србије, Народне скупштине Републике Србије и осталих држава из региона. Основни циљ ВСБО јесте образовање и припрема полазника за преузимање високих дужности у систему националне безбедности.

Генералштабно усавршавање је трећи ниво усавршавања, после завршених основних студија, који похађају официри из Министарства одбране Републике Србије и Војске Србије, као и официри из оружаних снага других земаља. Облик усавршавања у организацијској целини Школе националне одбране траје девет месеци. Циљ Генералштабног усавршавања је развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.

photoФОТОГАЛЕРИЈА