Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.07.2013.

Svečanost u Domu Narodne skupštine




Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas na svečanosti u Domu Narodne skupštine oficirske sablje trojici najboljih oficira 56. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i značke polaznicima 2. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je oficirske sablje svima koji su uspešno završili školovanje na GŠU.

Najbolji slušaoci 56. klase GŠU su potpukovnik Tiosav Janković (prosečna ocena 9,40), potpukovnik Dragan Mesarović (9,40) i potpukovnik Mile Vitezović (9,40).

Na usavršavanju u 2. klasi VSBO bilo je pet oficira iz Vojske Srbije, šest iz ministarstava i agencija Vlade Srbije, pripadnik Narodne skupštine i tri oficira iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Na Generalštabnom usavršavanju školovano je 23 oficira.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, patrijarh Irinej, ministri u Vladi Srbije, strani vojni izaslanici, rodbina i prijatelji polaznika.

Predsednik Srbije istakao je da su znamenja – značke i sablje – zasluženo u rukama polaznika koji sada predstavljaju tim sa zajedničkim vrednostima, istovetnom misijom i zadatkom.

- Snaga tog tima proističe iz svrhe i ciljeva kojima služi, a nema uzvišenijih kolektivnih ciljeva od odbrane države i jačanja njenog sistema bezbednosti. Očuvanje mira, stvaranje otpornog i snažnog sistema bezbednosti zemlje i razvoj regionalne saradnje, između ostalog, služe za to da građani pojedinačno, država i društvo budu u stanju da u miru i bezbedno ostvaruju svoje ciljeve i slede svoje snove, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da se društvo i institucije menjaju, a da ljude koji će obavljati visoke funkcije treba i dalje da krase radoznalost, želja za sticanjem novih znanja i iskustava i napori da stalno intelektualno napreduju.

- Ne uljuljkujete se u zvanjima i znanjima koje ste do danas dobili, jer znanja sve brže zastarevaju. Samo mudrost trajno opstaje. Njena osnova jeste znanje, ali i sposobnost razmišljanja, vaspitanje i iskustvo. Mudrost nam je potrebna da bismo očuvali ono što su nam prethodne generacije ostavile u nasleđe. Vizija, strpljivost i dobra volja potrebni su nam da obnavljamo i jačamo veze i saradnju u regionu, rekao je Nikolić.

Čestitajući polaznicima na uspešno završenom školovanju, načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić istakao je da ono što tu školu čini jedinstvenom su predavanja najviših državnika, univerzitetskih profesora iz zemlje i iz inostranstva, ambasadora, predstavnika verskih zajednica i generala naše vojske, kao i realizacija nastave kroz izvođenje studijskih, komandantskih i nastavnih putovanja.

- Potvrda međunarodnog ugleda našeg vojnog školstva i Univerziteta odbrane su oficiri iz Rusije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije koji su školovani u Školi nacionalne odbrane dosada – istakao je pukovnik Jelić poručujući polaznicima da su oni odabrani da budu nosioci novih ideja i nove energije u realizaciji zadataka i proverenih vrednosti, da rade za dobro svoje države, vojske i svog naroda.

U ime polaznika, okupljenima se obratio najbolji polaznik potpukovnik Tiosav Janković ističući da je danas za sve njih poseban dan, jer su tokom školovanja uložili mnogo truda da bi odgovorili svim zahtevima.

- Zajedno sa profesorima smo uspeli da otklonimo mnoge dileme, proširimo postojeća znanja, steknemo nove potrebe za strategijsko razmišljanje i rešavanje operativnih problema – naglasio je on, posebno se zahvaljujući porodicama polaznika na strpljenju i razumevanju i nesebičnoj pomoći i podršci.

Visoke studije bezbednosti i odbrane predstavljaju organizacijsku celinu u Školi nacionalne odbrane u kojoj se jednom godišnje realizuje najviši nivo usavršavanja oficira, državnih službenika Ministarstva odbrane, drugih ministarstava i agencija Vlade Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije i ostalih država iz regiona. Osnovni cilj VSBO jeste obrazovanje i priprema polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

Generalštabno usavršavanje je treći nivo usavršavanja, posle završenih osnovnih studija, koji pohađaju oficiri iz Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije, kao i oficiri iz oružanih snaga drugih zemalja. Oblik usavršavanja u organizacijskoj celini Škole nacionalne odbrane traje devet meseci. Cilj Generalštabnog usavršavanja je razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.

photoFOTOGALERIJA