Министарство одбране Републике Србије
 
11.05.2013.

Отворени дан на аеродрому Лађевци



Акција „Отворени дан“ на аеродрому Лађевци поред Краљева, у организацији 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије и Друге бригаде Копнене Војске окупила је данас, другу годину за редом, многобројне љубитеље ваздухопловства из овог дела Србије. Публика је имала прилику да види све ваздухоплове из састава те ваздухопловне бригаде и приказ оперативних способности посада које су учествовале у летачком програму.

- Активност је започела десетоминутним наступом хеликоптера „газела“, после чега је пар „орлова“ извео борбени приказ дејства по објекту из ниске шеме. Посетиоци су затим испратили лет хеликоптера „гама“, да би на крају програм завршио потпуковник Дејан Васиљевић који је летео у „орлу“ двоседу – истакао је пуковник Александар Бјелић, командант 98. ваздухопловне бригаде, напомињући да је циљ манифестације био промовисање ваздухопловства, позива пилота, ваздухопловног техничара и приказ способности и ваздухопловне моћи Војске Србије.

Он је рекао да је посебан део програма био промотивни лет хеликоптером. Петнаесторо деце изабрано је током неколико недеља путем локалних медија, и они су данас награђени летом који је за њих представљао велико задовољство.

Припадници Друге бригаде Копнене Војске су на стајанци изложили средства и технику којима располаже та бригада Војске Србије, а која су уз ваздухоплове привукла једнаку пажњу најмлађих.

- Летови и акробације авиона и хеликоптера, све ми је било сјајно. Не могу да издвојим ништа, јер сам свиме одушевљен подједнако – каже Милета Антонијевић из Краљева који је на Отворени дан дошао са супругом и ћеркицом. Мала Ања није се двоумила – Авиони су ми били најбољи. Једва чекам да дођем и следеће године. Мајка Јована први пут је посетила једну овакву манифестацију, и како каже – драго јој је што је није пропустила.

- Утисци су сјајни, нарочито за децу. Ја сам одслужио војску, а нисам видео авион. Ово је права ствар и тако се промовише авијација и Војска – поручује пензионер Зоран Ракић из Краљева, који је на „Отвореном дану“ био и прошле године.

Манифестацију на Лађевцима посетилу су и Томашевићи из села које је удаљено свега километар од аеродрома.

- Ту смо сви. Баба, деда, ћерка и унуци. Имамо и једног малог будућег генерала, који је тек напунио 20 месеци, али колико се данас одушевио авионима сигурни смо да ће бити пилот када порасте – кажу у глас Славица и Радоја, поносни баба и деда малог Илије.

Отац и син Младен и Вељко Стевановић из околине Краљева, такође су уживали у данашњем програму, а седмогодишњи Вељко који завршава први разред основне школе сигуран је да ће бити пилот.
- Авиони су ми били супер. Лепи су били и хеликоптери, али авиони су бржи и могу да лете високо – рекао је Вељко.

Поред породица, било је много и младих који су се данас на Лађевцима можда опредељивали и за свој будући позив.

- Ове године програм је био заснован на летачким способностима наших пилота и због тога ми се данашњи „Отворени дан“ више допао. А оно што су пилоти извели било је феноменално – каже Дејан Нешковић, који је на манифестацију дошао са другарима. Они су одушевљење изразили у глас – Никад боље!

Михајло Милићевић, син је пилота са аеродрома Лађевци, а после данашњег наступа још је сигурнији да ће кренути татиним стопама.

- Сјајно приказана ваздухопловна моћ, способности наших пилота и стручњака. Уживао сам у сваком сегменту програма – рекао је Михајло.

Његово одушевљење поделио је и Краљевчанин Мирољуб Јовановић, који је једину примедбу имао на изостанак „мигова“.

- Редован сам посетилац свих ваздухопловних представа, а како сам из околине Лађеваца, ово је била још једна прилика за уживање у моћи нашег ваздухопловства и Војске, поручио је он.

photoФОТОГАЛЕРИЈА