Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2013.

Otvoreni dan na aerodromu Lađevci



Akcija „Otvoreni dan“ na aerodromu Lađevci pored Kraljeva, u organizaciji 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije i Druge brigade Kopnene Vojske okupila je danas, drugu godinu za redom, mnogobrojne ljubitelje vazduhoplovstva iz ovog dela Srbije. Publika je imala priliku da vidi sve vazduhoplove iz sastava te vazduhoplovne brigade i prikaz operativnih sposobnosti posada koje su učestvovale u letačkom programu.

- Aktivnost je započela desetominutnim nastupom helikoptera „gazela“, posle čega je par „orlova“ izveo borbeni prikaz dejstva po objektu iz niske šeme. Posetioci su zatim ispratili let helikoptera „gama“, da bi na kraju program završio potpukovnik Dejan Vasiljević koji je leteo u „orlu“ dvosedu – istakao je pukovnik Aleksandar Bjelić, komandant 98. vazduhoplovne brigade, napominjući da je cilj manifestacije bio promovisanje vazduhoplovstva, poziva pilota, vazduhoplovnog tehničara i prikaz sposobnosti i vazduhoplovne moći Vojske Srbije.

On je rekao da je poseban deo programa bio promotivni let helikopterom. Petnaestoro dece izabrano je tokom nekoliko nedelja putem lokalnih medija, i oni su danas nagrađeni letom koji je za njih predstavljao veliko zadovoljstvo.

Pripadnici Druge brigade Kopnene Vojske su na stajanci izložili sredstva i tehniku kojima raspolaže ta brigada Vojske Srbije, a koja su uz vazduhoplove privukla jednaku pažnju najmlađih.

- Letovi i akrobacije aviona i helikoptera, sve mi je bilo sjajno. Ne mogu da izdvojim ništa, jer sam svime oduševljen podjednako – kaže Mileta Antonijević iz Kraljeva koji je na Otvoreni dan došao sa suprugom i ćerkicom. Mala Anja nije se dvoumila – Avioni su mi bili najbolji. Jedva čekam da dođem i sledeće godine. Majka Jovana prvi put je posetila jednu ovakvu manifestaciju, i kako kaže – drago joj je što je nije propustila.

- Utisci su sjajni, naročito za decu. Ja sam odslužio vojsku, a nisam video avion. Ovo je prava stvar i tako se promoviše avijacija i Vojska – poručuje penzioner Zoran Rakić iz Kraljeva, koji je na „Otvorenom danu“ bio i prošle godine.

Manifestaciju na Lađevcima posetilu su i Tomaševići iz sela koje je udaljeno svega kilometar od aerodroma.

- Tu smo svi. Baba, deda, ćerka i unuci. Imamo i jednog malog budućeg generala, koji je tek napunio 20 meseci, ali koliko se danas oduševio avionima sigurni smo da će biti pilot kada poraste – kažu u glas Slavica i Radoja, ponosni baba i deda malog Ilije.

Otac i sin Mladen i Veljko Stevanović iz okoline Kraljeva, takođe su uživali u današnjem programu, a sedmogodišnji Veljko koji završava prvi razred osnovne škole siguran je da će biti pilot.
- Avioni su mi bili super. Lepi su bili i helikopteri, ali avioni su brži i mogu da lete visoko – rekao je Veljko.

Pored porodica, bilo je mnogo i mladih koji su se danas na Lađevcima možda opredeljivali i za svoj budući poziv.

- Ove godine program je bio zasnovan na letačkim sposobnostima naših pilota i zbog toga mi se današnji „Otvoreni dan“ više dopao. A ono što su piloti izveli bilo je fenomenalno – kaže Dejan Nešković, koji je na manifestaciju došao sa drugarima. Oni su oduševljenje izrazili u glas – Nikad bolje!

Mihajlo Milićević, sin je pilota sa aerodroma Lađevci, a posle današnjeg nastupa još je sigurniji da će krenuti tatinim stopama.

- Sjajno prikazana vazduhoplovna moć, sposobnosti naših pilota i stručnjaka. Uživao sam u svakom segmentu programa – rekao je Mihajlo.

Njegovo oduševljenje podelio je i Kraljevčanin Miroljub Jovanović, koji je jedinu primedbu imao na izostanak „migova“.

- Redovan sam posetilac svih vazduhoplovnih predstava, a kako sam iz okoline Lađevaca, ovo je bila još jedna prilika za uživanje u moći našeg vazduhoplovstva i Vojske, poručio je on.

photoFOTOGALERIJA