Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2013.

Oдбрамбене консултације Србије и САД



У Вашингтону су завршене пете по реду билатералне одбрамбене консултације Републике Србије и Сједињених Америчких Држава. Делегацију Министарства одбране Републике Србије предводио је државни секретар Александар Николић, док је делегацију Министарства одбране Сједињених Америчких Држава предводила заменик помоћника секретара одбране др Евелин Фаркаш.

На састанку су размењена мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону, стратегијским смерницама и приоритетима на спољно-политичком плану и разматрани аспекти билатералне војне сарадње Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, на основу постигнутих резултата у протеклом двогодишњем периоду.

Америчка страна је посебно истакла задовољство опредељеношћу Републике Србије за повећање ангажовања припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ и у том смислу похвалила напоре који се улажу у изградњу капацитета за обуку јединица за мултинационалне операције на бази „Југ“.

Министарство одбране и Војска Србије су истакнути као пример како се наменски додељују одобрени фондови из програма безбедносне подршке намењени за развој капацитета за обуку и опремање јединица за мултинационалне операције. У том смислу, САД ће размотрити модалитете за наставак помоћи у области опремања и обуке декларисаних јединица кроз фондове GPOI ~(Global Peacekeeping Operations Initiative)~ и након фискалне 2013. године.

У складу са приоритетима сарадње у области одбране, заједнички је констатовано да ће САД наставити да подржавају и помажу учешће припадника Војске Србије на мултинационалним вежбама и обуци. Америчка страна је истакла позитивну улогу и напоре које Министарство одбране улаже у даљи развој регионалне сарадње у области одбране, нагласивши да ће у тој области помоћи и подржати све предлоге наше стране, попут организације и реализације заједничких вежби на бази „Југ“ са земљама из региона.

Државни секретар Александар Николић је нагласио значај даљег унапређења и подизања квалитета будуће сарадње у области одбране, посебно имајући у виду последице финансијске кризе у области одбране и последице које се могу рефлектовати на реализацију планираних активности билатералне војне сарадње.

Делегације су, у складу са смерницама са последњег сусрета министра одбране Александара Вучића и секретара одбране Леона Панете из децембра прошле године, разматрале низ предлога за евентуално будуће заједничко ангажовање медицинских тимова у мултинационалним операцијама.