Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2013.

Odbrambene konsultacije Srbije i SAD



U Vašingtonu su završene pete po redu bilateralne odbrambene konsultacije Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije predvodio je državni sekretar Aleksandar Nikolić, dok je delegaciju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država predvodila zamenik pomoćnika sekretara odbrane dr Evelin Farkaš.

Na sastanku su razmenjena mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, strategijskim smernicama i prioritetima na spoljno-političkom planu i razmatrani aspekti bilateralne vojne saradnje Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, na osnovu postignutih rezultata u proteklom dvogodišnjem periodu.

Američka strana je posebno istakla zadovoljstvo opredeljenošću Republike Srbije za povećanje angažovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU i u tom smislu pohvalila napore koji se ulažu u izgradnju kapaciteta za obuku jedinica za multinacionalne operacije na bazi „Jug“.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su istaknuti kao primer kako se namenski dodeljuju odobreni fondovi iz programa bezbednosne podrške namenjeni za razvoj kapaciteta za obuku i opremanje jedinica za multinacionalne operacije. U tom smislu, SAD će razmotriti modalitete za nastavak pomoći u oblasti opremanja i obuke deklarisanih jedinica kroz fondove GPOI ~(Global Peacekeeping Operations Initiative)~ i nakon fiskalne 2013. godine.

U skladu sa prioritetima saradnje u oblasti odbrane, zajednički je konstatovano da će SAD nastaviti da podržavaju i pomažu učešće pripadnika Vojske Srbije na multinacionalnim vežbama i obuci. Američka strana je istakla pozitivnu ulogu i napore koje Ministarstvo odbrane ulaže u dalji razvoj regionalne saradnje u oblasti odbrane, naglasivši da će u toj oblasti pomoći i podržati sve predloge naše strane, poput organizacije i realizacije zajedničkih vežbi na bazi „Jug“ sa zemljama iz regiona.

Državni sekretar Aleksandar Nikolić je naglasio značaj daljeg unapređenja i podizanja kvaliteta buduće saradnje u oblasti odbrane, posebno imajući u vidu posledice finansijske krize u oblasti odbrane i posledice koje se mogu reflektovati na realizaciju planiranih aktivnosti bilateralne vojne saradnje.

Delegacije su, u skladu sa smernicama sa poslednjeg susreta ministra odbrane Aleksandara Vučića i sekretara odbrane Leona Panete iz decembra prošle godine, razmatrale niz predloga za eventualno buduće zajedničko angažovanje medicinskih timova u multinacionalnim operacijama.