Министарство одбране Републике Србије
 
13.04.2013.

Регионални семинар о безбедности за представнике медија



У организацији Атлантског савета Србије у Руми се одржава дводневни регионални семинар за представнике штампаних и електронских медија, под називом „Пиши као што говориш и читај као што је написано“, који се реализује уз подршку амбасаде Уједињеног Краљевства у Београду и сарадњу са НАТО војном канцеларијом за везу.

На семинару учествују представници министарстава одбране и спољних послова и армија земаља региона, НАТО-а и дипломатских представништава једног броја земаља које подржавају пројекте реформе система одбране и Војске Србије.

На данашњим панелима разговарано је о спољној и одбрамбеној политици Србије и земаља региона у оквиру евроатлантске сарадње, сарадњи Србије и НАТО у оквиру Партнерства за мир, међународној војној сарадњи у евроатлантским оквирима и партнерским програмима, иницијативама и стандардизацији.

Говорећи о партнерској сарадњи Србије помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић истакао је да Србија јесте партнер у безбедносној сарадњи заснованој на равноправности, са циљем унапређења властитих одбрамбених способности, унапређења регионалне стабилности и поверења и доприноса мировним напорима у свету.

- Србија је држава у Европи – истакао је помоћник министра Јовановић и то одређује њену оријентацију ка европским интеграцијама, уз очување националних интереса, пре свега на Косову и Метохији. Основа њене одбрамбене политике је прокламована војна неутралност, уз развијање свестране партнерске сарадње која ће допринети њеној бољој међународној позицији и расту поверења инвеститора за даља улагања у привреду.

Јовановић је нагласио и посвећеност Србије мировним процесима у свету, наводећи да тренутно 113 припадника Министарства одбране и Војске Србије учествује у осам мировних операција под окриљем УН и ЕУ, а да ће до краја године број учесника бити повећан на 474. Значај регионалне сарадње потврдили су и представници Црне Горе и Хрватске, истичући своја позитивна искуства из учешћа у мировним мисијама.

О сарадњи у Програму Партнерство за мир и активностима Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО говорио је генерал-мајор Милан Мојсиловић, истичући значај те сарадње за јачање способности Војске Србије и њену интероперабилност са развијеним армијама света. Он је посебно указао на неопходност добре сарадње са КФОР-ом на Косову и Метохији ради очувања безбедности, наводећи различите облике сарадње који доприносе очувању сигурности у покрајини и на административној линији.

У прегледу партнерских активности, генерал мајор Митар Ковач, начелник Управе за стратегијско планирање, посебно је издвојио рад Групе за реформу одбране која у оквиру шест радних столова доприноси достизању 42 дефинисана партнерска циља у области политике одбране, људских ресурса, логистике, развијања способности Војске Србије, здравства и јавне дипломатије.

Током дводневног рада на регионалном семинару у Руми биће речи и о низу конкретних питања као што су смањење ризика од корупције, стандардизација и кодификација, учешће Србије у међународним војним ангажманима, асиметричне претње, супротстављање регионалним безбедносним претњама, стратешка и кризна комуникација и улога медија у конфликтима, помирењу и интеграционим процесима.