Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2013.

Помоћник министра Јовановић разговарао са амбасадором Холандије



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић и амбасадор Краљевине Холандије Њ. Е. Лорен Луис Стоквис данас су током састанка у Министарству одбране разменили миљења о политичко безбедносној ситуацији у региону и кључним спољнополитичким питањима.

Помоћник министра Јовановић пренео је да Србија очекује пуну подршку Краљевине Холандије на путу ка Европској унији. Он је оценио да би унапређењу даље сарадње допринело потписивање споразума о војној сарадњи, чиме би се прецизније дефинисао оквир сарадње али и области од заједничког интереса. Помоћник министра Јовановић је упознао амбасадора Стоквиса са активностима у раду на пројеку изградње интегритета, као и у процесу боробе против организованог криминала и системске корупције, напомињући да је намера Министарства одбране да постави јасне стандарде рада према којем би и остала министаства могла да се ускладе.

Јовановић је информисао саговорника о достигнућима Министарства одбране у процесу успостављања сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом и позвао холандску страну да изнесе нове предлоге сарадње са Србијом у том правцу.

Амбасадор Стоквис пренео је позитивне утиске о раду нове Владе и истакао да реформе морају бити настављене, како би био обезбеђен трајни напредак друштва, у складу са европским стандардима.

Он је посебно захвалио Министарству одбране на позајмици експоната Војног музеја раоника – диверзионе направе, Железничком музеју у Утрехту, поводом обележавања 300 година од Утрехтског мира. Стоквис је оценио да је сарадња са Србијом добра и да постоји воља за даљим унапређењем односа и исказао задовољство потписаним Планом билатералне војне сарадње за 2013. годину изразивши наду да ће у наредном периоду сарадња бити интензивирана.