Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2013.

Pomoćnik ministra Jovanović razgovarao sa ambasadorom Holandije



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović i ambasador Kraljevine Holandije Nj. E. Loren Luis Stokvis danas su tokom sastanka u Ministarstvu odbrane razmenili miljenja o političko bezbednosnoj situaciji u regionu i ključnim spoljnopolitičkim pitanjima.

Pomoćnik ministra Jovanović preneo je da Srbija očekuje punu podršku Kraljevine Holandije na putu ka Evropskoj uniji. On je ocenio da bi unapređenju dalje saradnje doprinelo potpisivanje sporazuma o vojnoj saradnji, čime bi se preciznije definisao okvir saradnje ali i oblasti od zajedničkog interesa. Pomoćnik ministra Jovanović je upoznao ambasadora Stokvisa sa aktivnostima u radu na projeku izgradnje integriteta, kao i u procesu borobe protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije, napominjući da je namera Ministarstva odbrane da postavi jasne standarde rada prema kojem bi i ostala ministastva mogla da se usklade.

Jovanović je informisao sagovornika o dostignućima Ministarstva odbrane u procesu uspostavljanja saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom i pozvao holandsku stranu da iznese nove predloge saradnje sa Srbijom u tom pravcu.

Ambasador Stokvis preneo je pozitivne utiske o radu nove Vlade i istakao da reforme moraju biti nastavljene, kako bi bio obezbeđen trajni napredak društva, u skladu sa evropskim standardima.

On je posebno zahvalio Ministarstvu odbrane na pozajmici eksponata Vojnog muzeja raonika – diverzione naprave, Železničkom muzeju u Utrehtu, povodom obeležavanja 300 godina od Utrehtskog mira. Stokvis je ocenio da je saradnja sa Srbijom dobra i da postoji volja za daljim unapređenjem odnosa i iskazao zadovoljstvo potpisanim Planom bilateralne vojne saradnje za 2013. godinu izrazivši nadu da će u narednom periodu saradnja biti intenzivirana.