Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2013.

Обележена 68. годишњица пробоја Сремског фронта




У Адашевцима код Шида, у спомен комплексу "Сремски фронт", данас је уз војне и државне почасти обележена 68. годишњица пробоја Сремског фронта у Другом светском рату.

Државну церемонију обележавања предводио је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић, који је у име Владе Србије положио венац на спомен комплекс. 

Венац је положила и делагација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио заменик команданта Команде за обуку генерал-мајор Млађен Нишевић.

Церемонији су присуствовати званичници АП Војводина, општине Шид, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, као и велики број преживелих учесника ове велике битке и представника удружења грађана.

Oд 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, пуних 175 дана, вођена је битка у којој је са обе стране учествовало око 250.000 војника.Уз јединице Југословенске Армије, учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и Бригада "Италија".У тешким и крвавим борбама, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе.

Погинуло је и 1.100 припадника Црвене Армије, 630 припадника бугарске Народне Армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица. На страни непријатеља, погинуло је око 30.000 војника.

Пробој Сремског фронта означио је и окончање Другог светског рата на територији Републике Србије.