Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2013.

Сарадња Србије и Велике Британије




Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић разговарао је са делегацијом Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, коју је предводио генерални директор за безбедносну политику МО УК Стив Мекарти, у оквиру одржавања других интерресорних разговора. Састанку је присуствовала и делегација Министарства спољних послова Републике Србије.

Обострано је изражено задовољство нивоом достигнуте билатералне војне сарадње и тенденцијом даљег унапређења. Констатовано је да су редовни интерресорни разговори потврда високог степена разумевања између две земље.

Помоћник министра Мирослав Јовановић похвалио је организацију званичне посете првог потпредседника владе и министра одбране Александра Вучића Лондону, од 6. до 7. марта 2013. године и пренео задовољство постигнутим договорима. Он је oценио да је прави моменат да се постигнути политички договори операционализују.

Јовановић је захвалио на помоћи коју британска страна континуирано пружа Министарству одбране Србије у реформи система одбране и достизању нивоа интероперабилности. Он је пренео кључне спољнополитичке ставове Србије уз напомену да Србија улаже максималне напоре како би се испунили сви потребни услови за улазак Србије у Европску унију, али без угрожавања националних и државних интереса. Помоћник министра је упознао саговорнике са достигнутим степеном реформе система одбране и плановима за наредни период.

Ратификацијом и ступањем на снагу Споразума о безбедносним процедурама и Споразума између ЕУ и Републике Србије о успостављању оквира за учешће наше земље у операцијама ЕУ за управљање кризама заједно са доношењем Закона о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије, заокружен је правни оквир, и омогућено је учешће у активностима у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике.

Генерални директор Мекарти потврдио је успешност разговора два министра одбране и истакао важност унапређења укупних односа две земље, са акцентом на билатералну војну сарадњу. Он је пренео да МО Уједињеног Краљевства очекује даље унапређење способности у погледу цивилног ангажовања Републике Србије у мултинационалним операцијама. Циљ Лондона је да обезбеди постизање интероперабилности Војске Србије.

Мекарти је пренео спремност британске стране да се у оквиру програма Партнерства за мир, концепта Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ и иницијативе Европске одбрамбене агенције за изградњу одбрамбених капацитета ЕУ ~(Pooling and Sharing)~ пронађу модалитети за евентуално унапређење будуће сарадње. Оружане снаге Уједињеног Краљевства спремне су да, у складу са објективним могућностима, пруже подршку ВС у обуци и опремању према потребама наше стране, као и у оквиру војно-образовне сарадње.

С обзиром на многобројне теме и заинтересованост за сарадњу у различитим областима, британска страна позвала је да интерресорни тим Србије у што скоријем времену посети Лондон.