Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2013.

Saradnja Srbije i Velike Britanije




Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović razgovarao je sa delegacijom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, koju je predvodio generalni direktor za bezbednosnu politiku MO UK Stiv Mekarti, u okviru održavanja drugih interresornih razgovora. Sastanku je prisustvovala i delegacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo nivoom dostignute bilateralne vojne saradnje i tendencijom daljeg unapređenja. Konstatovano je da su redovni interresorni razgovori potvrda visokog stepena razumevanja između dve zemlje.

Pomoćnik ministra Miroslav Jovanović pohvalio je organizaciju zvanične posete prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića Londonu, od 6. do 7. marta 2013. godine i preneo zadovoljstvo postignutim dogovorima. On je ocenio da je pravi momenat da se postignuti politički dogovori operacionalizuju.

Jovanović je zahvalio na pomoći koju britanska strana kontinuirano pruža Ministarstvu odbrane Srbije u reformi sistema odbrane i dostizanju nivoa interoperabilnosti. On je preneo ključne spoljnopolitičke stavove Srbije uz napomenu da Srbija ulaže maksimalne napore kako bi se ispunili svi potrebni uslovi za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali bez ugrožavanja nacionalnih i državnih interesa. Pomoćnik ministra je upoznao sagovornike sa dostignutim stepenom reforme sistema odbrane i planovima za naredni period.

Ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazuma o bezbednosnim procedurama i Sporazuma između EU i Republike Srbije o uspostavljanju okvira za učešće naše zemlje u operacijama EU za upravljanje krizama zajedno sa donošenjem Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, zaokružen je pravni okvir, i omogućeno je učešće u aktivnostima u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Generalni direktor Mekarti potvrdio je uspešnost razgovora dva ministra odbrane i istakao važnost unapređenja ukupnih odnosa dve zemlje, sa akcentom na bilateralnu vojnu saradnju. On je preneo da MO Ujedinjenog Kraljevstva očekuje dalje unapređenje sposobnosti u pogledu civilnog angažovanja Republike Srbije u multinacionalnim operacijama. Cilj Londona je da obezbedi postizanje interoperabilnosti Vojske Srbije.

Mekarti je preneo spremnost britanske strane da se u okviru programa Partnerstva za mir, koncepta Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU i inicijative Evropske odbrambene agencije za izgradnju odbrambenih kapaciteta EU ~(Pooling and Sharing)~ pronađu modaliteti za eventualno unapređenje buduće saradnje. Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva spremne su da, u skladu sa objektivnim mogućnostima, pruže podršku VS u obuci i opremanju prema potrebama naše strane, kao i u okviru vojno-obrazovne saradnje.

S obzirom na mnogobrojne teme i zainteresovanost za saradnju u različitim oblastima, britanska strana pozvala je da interresorni tim Srbije u što skorijem vremenu poseti London.