Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2012.

Начелник Генералштаба у посети Мађарској



Делегација Војске Србије, коју предводи начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић, од јуче борави у посети Републици Мађарској.

У делегацији Војске Србије су и помоћник за операције Здружене оперативне команде Генералштаба пуковник Жељко Петровић, команданти 98. ваздухопловне бригаде пуковник Александар Бјелић и Речне флотиле пуковник Андрија Андрић и заменик команданта 1. бригаде Копнене војске пуковник Жељко Трамошљика.

Уз највише војне почасти, генерала Диковића је на Тргу хероја у Будимпешти дочекао начелник Штаба одбране оружаних снага Мађарске генерал Тибор Бенке. Након дочека, генерал Диковић положио је венац код Споменика миленијума на том тргу.

У току званичних разговора две делегације разговарано је о унапређењу билатералне војне сарадње, пре свега у области обуке и војних вежби. Потврђен је континуитет заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама а за следећу годину је договорена реализација трилатералне вежбе Војске Србије, Националне гарде Охаја и ОС Мађарске.

Генерал Бенке упознао је делегацију Војске Србије са реформом мађарских оружаних снага и њиховим учешћем у операцијама.

Генерал Диковић захвалио је свом колеги на професионалном односу и помоћи нашим војницима ангажованим у оквиру мађарско-словачког контингента у мултинационалној операцији на Кипру.

Начелника Генералштаба Војске Србије данас је примио мађарски министар одбране Чаба Хенде.

Делeгација Војске Србије посетила је данас 59. авио базу „Сентђорђо Десо“ у Кечкемету, а у наставку посете обићи ће и 5. пешадијску бригаду „Иштван Бошчкај“ у Дебрецену.