Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2012.

Načelnik Generalštaba u poseti Mađarskoj



Delegacija Vojske Srbije, koju predvodi načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković, od juče boravi u poseti Republici Mađarskoj.

U delegaciji Vojske Srbije su i pomoćnik za operacije Združene operativne komande Generalštaba pukovnik Željko Petrović, komandanti 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Aleksandar Bjelić i Rečne flotile pukovnik Andrija Andrić i zamenik komandanta 1. brigade Kopnene vojske pukovnik Željko Tramošljika.

Uz najviše vojne počasti, generala Dikovića je na Trgu heroja u Budimpešti dočekao načelnik Štaba odbrane oružanih snaga Mađarske general Tibor Benke. Nakon dočeka, general Diković položio je venac kod Spomenika milenijuma na tom trgu.

U toku zvaničnih razgovora dve delegacije razgovarano je o unapređenju bilateralne vojne saradnje, pre svega u oblasti obuke i vojnih vežbi. Potvrđen je kontinuitet zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama a za sledeću godinu je dogovorena realizacija trilateralne vežbe Vojske Srbije, Nacionalne garde Ohaja i OS Mađarske.

General Benke upoznao je delegaciju Vojske Srbije sa reformom mađarskih oružanih snaga i njihovim učešćem u operacijama.

General Diković zahvalio je svom kolegi na profesionalnom odnosu i pomoći našim vojnicima angažovanim u okviru mađarsko-slovačkog kontingenta u multinacionalnoj operaciji na Kipru.

Načelnika Generalštaba Vojske Srbije danas je primio mađarski ministar odbrane Čaba Hende.

Delegacija Vojske Srbije posetila je danas 59. avio bazu „Sentđorđo Deso“ u Kečkemetu, a u nastavku posete obići će i 5. pešadijsku brigadu „Ištvan Boščkaj“ u Debrecenu.